Prijzen van occasions dalen weer sterk

24/02/2010 08:30

Vroemm.nl

De occasionprijzen zijn, na een kortstondige opleving, weer sterk aan het dalen. Vanaf september 2009 bedraagt de daling 1,9%, gelijk aan een waardevermindering van 4,6% op jaarbasis. De gemiddelde occasionprijs daalde in januari met 0,15%. Dit is een voortzetting van een dalende trend die eind augustus inzette. Opvallend is daarbij dat in de afgelopen maanden de dieselauto weer gelijke tred met een benzine occasion houdt. Vorig jaar werden met name diesels flink minder waard.

De occasionprijzen weer in dalende trend

De prijzen op de occasionmarkt vertonen in januari 2010 een daling van 0,15% ten opzichte van december 2009. Dat blijkt uit de maandelijkse analyse van VROMM, de VRoemm.nl Occasion Markt Monitor. Dit is tegen de normale seizoensontwikkeling in, omdat januari traditioneel een maand is waarin de occasionprijzen stijgen.

Dit is een voortzetting van de dalende trend die de laatste maanden zichtbaar is. Vanaf september 2009 werd een occasion gemiddeld 1,9% minder waard. Indien de daling in deze vijf maanden gecontinueerd wordt, betekent dat een daling op jaarbasis van 4,6%. De daling over de laatste drie maanden (sinds begin november) bedroeg 1,0%. Overigens noteerde alleen december 2009 een minieme plus van 0,1%.

De prijs van een occasion is vergeleken met twaalf maanden geleden 3,2% gedaald. Deels komt dit door de extreem slechte omstandigheden aan het begin van het vorige jaar. In de periode februari tot eind mei 2009 daalde de gemiddelde prijs met 3,8%. Sinds de invoering van de slooppremie eind mei van dat jaar trad herstel in. In de drie maanden hierna stegen de occasionprijzen met 2,5%. De sloopregeling lijkt dus te zijn uitgewerkt voor de occasions.

Relatieve waardevermindering van dieselauto's gestopt

Dieselauto's op de occasionmarkt zijn minder waardevast dan benzineauto's. Eind januari bleek dat een dieseloccasion gemiddeld ruim 14% meer afschreef dan een occasion met een verbrandingsmotor op benzine.

Het afgelopen jaar is de waardevastheid van de dieselauto sterk verslechterd. De dieseloccasions zijn in de afgelopen twaalf maanden gemiddeld met ruim 6,5% in waarde gedaald. Voor benzineauto's bedroeg de daling in deze periode slechts 2,0%. De gemiddelde occasiondaling van 3,2% over de afgelopen 12 maanden is dus voor het grootste deel toe te schrijven aan dieselauto's.

De daling van diesels ten opzichte van een benzinevariant lijkt voorbij. Sinds augustus 2009 werden diesels nog 3,2% minder waard ten versus een daling van 1,5% voor benzine. Echter, in de afgelopen drie maanden was de daling van diesels gelijk aan die van benzine auto's: 1,0%. De afgelopen maand versterkte dit beeld. Er kon zelfs een (minieme) stijging van 0,04% genoteerd worden voor diesels terwijl een benzinevariant juist 0,21% minder waard werd.

Berekeningswijze

De berekening is gebaseerd op marktgegevens van circa 200.000 occasions. De vraagprijzen van elk model zijn per maand met elkaar vergeleken. Per automodel is door Vroemm.nl een rekenkundig afschrijvingsmodel ontwikkeld, gebaseerd op actuele marktgegevens. Het model houdt onder meer rekening met het merk en type van de occasion, de kilometerstand, de leeftijd van de auto, type brandstof en andere specifieke kenmerken van de te koop staande auto. Voor elke auto wordt een leeftijd van drie jaar en een jaarkilometrage van 20.000 verondersteld. Door de berekende waarde van de auto te vergelijken met de historische nieuwprijs wordt de relatieve waardevermindering verkregen. Door deze waarden per maand te vergelijken wordt de ontwikkeling van de occasionprijzen beoordeeld.





http://www.vroemm.nl