Gemeente Nieuwegein


In het gebouw De Pinguïn aan de Emmaweg in Nieuwegein is bij een algemene inventarisatie asbest aangetroffen. Dit blijkt uit een rapport van een onderzoeksbureau.

Het asbest beperkt zich tot asbesthoudende plafondplaten in de technische en chloorruimte van het instructiebad, de doucheruimte, de voormalige lerarenruimte en een bezemkast van het gymnastieklokaal. Behalve de doucheruimte zijn deze ruimtes niet toegankelijk voor het publiek. Alleen in de technische en chloorruimte van het instructiebad is het plafond licht beschadigd. In de overige ruimtes zijn de plafonds niet aangetast en daardoor is er geen gevaar voor de gezondheid.

De gemeente heeft de gebruikers van het gebouw over de uitkomsten van het onderzoek geïnformeerd. De gebruikers verzorgen zelf de informatievoorziening naar de clubleden en andere bezoekers van het gebouw.

Verwijdering asbest

Het asbest wordt binnenkort zonder gevaar voor de gezondheid verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf. In de technische en chloorruimte van het instructiebad is het plafond licht beschadigd. Hier wordt op dinsdag 2 maart 2010 nog nader onderzoek gedaan. Op basis van de uitkomsten treft de gemeente zo nodig direct maatregelen. Gebruikers van het gebouw lopen tijdens het onderzoek geen risico. Daarom blijft het gebouw tijdens het onderzoek geopend.

Verder is besloten de doucheruimte van het gymnastieklokaal af te sluiten. Hoewel het plafond nog intact is en er tot nu toe geen gevaar is voor de gezondheid, wil de gemeente geen enkel risico nemen.

Asbestinventarisatie

In alle gebouwen die eigendom zijn van de gemeente Nieuwegein wordt een asbestinventarisatie gedaan en worden zo nodig maatregelen getroffen.

Inmiddels is dit traject al afgerond in de scholencomplexen Fokkesteeg, Zuilenstein en Doorslag Noord.