Reggefiber introduceert universele FTU voor FttH-markt

24-02-2010

Open NTU-interface en flexibiliteit van Fiber Termination Unit doorbraak in glasvezelmarkt

Reggefiber, exploitant van Fiber to the Home-glasvezelnetwerken (FttH), lanceert een nieuwe standaard Fiber Termination Unit (FTU). De FTU is de verbinding tussen het glasvezelnetwerk en de Network Termination Unit (NTU), het apparaat dat toegang verschaft tot het thuisnetwerk van de eindgebruiker. De huidige FTU's zijn vaak alleen aan te sluiten op een NTU van dezelfde fabrikant. Op de universele FTU die Reggefiber introduceert, passen NTU's van alle fabrikanten die een universele interface gebruiken. Dit neemt zorgen van eindgebruikers uit handen en verlaagt de operationele kosten voor netwerkexploitanten.

De eisen aan netwerken veranderen voortdurend. Een glasvezelnetwerk is als `last generation network' gebouwd om in te spelen op deze veranderingen. De NTU's bij de eindgebruiker thuis moeten echter vervangen worden door de netwerkoperator, bijvoorbeeld bij de wisseling van serviceprovider of bij upgrade van het netwerk naar hogere snelheden. Het komende jaar krijgt het Reggefiber-netwerk zo'n upgrade. Van een snelheid van 100 Mbps, waar de huidige NTU's geschikt voor zijn, zal worden overgestapt op een snelheid van 1 Gb/s. Daarnaast ontwikkelt de NTU zich van een `layer 2'-apparaat naar een volwassen router met de laatste draadloze standaarden.

Het vervangen van de NTU's gebeurt gemiddeld elke paar jaar. Dit geeft overlast bij de eindgebruiker. Daarnaast leidt de bijkomende installatie tot kostenverhoging voor de netwerkoperator. Met deze nieuwe universele FTU-standaard van Reggefiber kunnen eindgebruikers de NTU zelf op de FTU aansluiten. Verder kan de netwerkoperator vrij bepalen voor welke NTU-leverancier hij kiest, nu elke NTU gekoppeld kan worden aan deze universele FTU.

Reggefiber werkt sinds eind 2008 aan dit project. De exploitant van glasvezelnetwerken selecteerde drie partijen voor dit project. Tyco Electronics voor de ontwikkeling van een de universele FTU. PacketFront en Genexis werden geselecteerd voor hun kennis over de ontwikkeling van de eerste NTU's die aan te sluiten zijn op de universele FTU.

"Wij zijn erg trots dat er nu een open standaard voor FTU's is. Deze FTU is in feite een `mal', die door de verschillende fabrikanten flexibel in te vullen is voor hun eigen FTTH-netwerk", zegt Peter Kamphuis, directeur Operations bij Reggefiber. "Deze introductie is vooral belangrijk omdat standaardisering resulteert in lagere kosten, zowel voor de netwerkbouwers als de eindgebruikers. Het vervangen van de NTU's en FTU's is een tijdrovende en kostbare klus. Deze universele FTU-standaard maakt hier een einde aan."

Specificaties van de universele FTU-standaard van Reggefiber:
1. ondersteuning van een groot aantal glasvezelkabels en
-verbindingen;

2. snel en eenvoudig te installeren;

3. te verbinden met twee glasvezelkabels met SC-connectoren, evenals met andere connectoren;

4. beschikt over een open FTU-/NTU-interface, waar alle leveranciers mee kunnen werken. Reggefiber stelt de specificaties hiervan gratis ter beschikking;

5. aansluitbaar op twee NTU's (één per glasvezel);
6. beschikt over glasvezelkabelbescherming, dus veilig af te sluiten voor de eindgebruiker;

7. beschikt over bescherming van de optische connector;
8. te installeren door de gemiddelde eindgebruiker, zonder dat deze de FTU beschadigt;

9. beschikt over een levensverwachting van meer dan dertig jaar;
10. niet duurder dan de gemiddelde huidige FTU.

De productie van de universele FTU-standaard staat gepland voor het derde kwartaal van 2010.