Zie ook: Prestaties PvdA, Lokale Partij Middelburg, CDA.

Prestaties van de VVD fractie in gemeenteraad Middelburg


MIDDELBURG, 20100224 -- Uit ergernis over de grabbelton aan standpunten waarmee zogenaamde Stemwijzers en Kieskompassen kiezers van advies menen te dienen, heeft de redactie van Nieuwsbank de lijsttrekkers van de gemeenteraadsverkiezing in Middelburg zes cruciale vragen voorgelegd. De VVD-fractievoorzitter in Middelburg, Chris Simons, heeft deze vragen als volgt beantwoord.

1. Wat zijn volgens de VVD de afgelopen vier jaar de belangrijkste besluiten geweest van de Gemeenteraad van Middelburg?

* Realiseren van een financieel gezonde gemeente met terughoudendheid in lastenverhoging. Na de vorige periode met de afwikkeling van de "bouwput" moest er financieel ingegrepen worden. Dit hebben we deze periode gedaan.
* Kwaliteitsatlas voor de komende 20 jaar vastgesteld. Dit document moest herijkt worden na de eerste 10 jaar. Voor Middelburg is dit een belangrijk visiestuk.
* Aanleg aquaduct en N57. Hier hebben we 20 jaar voor gevochten. Middelburg slibde dicht. Dit zal grote gevolgen hebben voor de verkeersstromen in en rond Middelburg. Dit besluit en het besluit van de overige aansluitingen en ontsluitingen die hiermee te maken hebben is zeer goed bij de bevolking ontvangen.
* Herstructurering woonwijken en bedrijventerreinen.
* Besluiten over de invulling van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
* Evenementen. Middelburg heeft veel evenementen binnengehaald afgelopen 4 jaar zoals Sinterklaas (landelijke intocht), Koninginnedag en Giro finish.

2. Welk standpunt heeft de VVD bij elk van deze besluiten ingenomen?

De eerste 3 punten hebben we in het collegeprogramma opgenomen. Waarbij punt 1 en 2 voor de VVD zeer belangrijk zijn. Punt drie was zeer wenselijk. De herstructurering en aankopen van nieuwe gronden voor bedrijven hebben we als VVD geïnitieerd. De WMO en de evenementen hebben we in alle gevallen gesteund.

3. Wat zullen volgens de VVD de komende vier jaar de belangrijkste onderwerpen zijn in de Middelburgse gemeenteraad?

* Kleinere organisatie (bezuinigingen)
* Takenpakket gemeente (kerntakendiscussie of kaasschaaf)
* Bereikbaarheid van de stad
* Veiligheid
* Vaststellen woonvisie en prioritering plannen

4. Hoe vindt de VVD dat de gemeenteraad bij elk van deze onderwerpen zal moeten besluiten?

* De VVD ziet dat er voor de komende periode veel bezuinigd moet worden op de taken die de gemeente heeft. De VVD ziet geen heil in de kaasschaafmethode. Oplossingen dienen gezocht te worden in een kleinere en efficiëntere organisatie, minder bureaucratie en duidelijke taken.
* Betreffende veiligheid moeten we staan voor het vergroten van de veiligheid en het veilig gevoel bij onze bewoners. Hiervoor dienen duidelijke afspraken gemaakt te worden.
* De woonvisie moet vastgesteld worden. Dit is een moment om te bepalen waar en wanneer er gebouwd gaat worden. Afgelopen periode is er veel ingezet op sociale woningbouw en seniorenhuisvesting. Nu dient er ook duidelijk gekeken te worden naar het duurdere segment, zeker wat betreft de appartementen. Hier heeft Middelburg een tekort aan. Ook dient duidelijk gekeken te worden waar we gaan bouwen. De VVD heeft een grote voorkeur om Ramsburg naar voren te halen als project.

5. Zijn er onderwerpen die andere partijen erg belangrijk vinden en de VVD niet? Wat is het standpunt van de VVD over die onderwerpen?

Er zullen wel onderwerpen bij andere partijen leven die zij belangrijk vinden. Op dit moment kan ik hierover geen mening geven

6. Met welke partijen denkt de VVD in Middelburg de komende vier jaar het beste te kunnen samenwerken, als met hen een meerderheid gevormd kan worden?

* CDA
* Andere partijen sluiten wij nooit uit alleen zullen we dan meer water bij de wijn moeten doen.

Chris Simons
VVD-fractievoorzitter Middelburg
www.middelburg.vvd.nl