Senternovem

25-02-2010 | Gave- publicatie: Nieuwe Grondstoffen voor Biobrandstoffen

Agrotechnology and Food Sciences Group, WUR heeft in opdracht van het Gave-programma de studie 'Nieuwe Grondstoffen voor Biobrandstoffen - Alternatieve 1e Generatie Energiegewassen' uitgevoerd. In dit rapport wordt een kort overzicht gegeven van een aantal alternatieve gewassen die grondstoffen voor 1e generatie biobrandstoffen kunnen leveren en wordt er een korte analyse gegeven van de mogelijkheid voor duurzame biobrandstofproductie.

Er is eerst een long-list gemaakt van mogelijke alternatieve 1e generatie biobrandstofgewassen, waarbij het opvallend is dat er slechts weinig gewassen bestaan die overwogen worden als bioethanolgewas maar dat deze gewassen vaak wel perspectiefvol lijken. Tegelijk was het mogelijk om zeer veel gewassen (>50) te vinden die als mogelijk biodiesel gewas overwogen worden. Hiervan konden er echter maar 3 worden geïdentificeerd die een belangrijke rol zouden kunnen spelen in de toekomst.
Het is belangrijk om te beseffen, dat in principe uit elk gewas een biobrandstof kan worden gemaakt. Vraag is alleen of de totale impact opweegt tegen de impacts van het gebruik van het fossiele alternatief (benzine en diesel). Zeer veel aspecten kunnen in deze afweging meegenomen worden en er bestaan hiervoor ook beoordelingssystemen. Het is van belang te beseffen dat de wijze waarop het gewas wordt verbouwd en verwerkt en hoe het teeltsysteem is opgezet de uiteindelijke duurzaamheid van het product, de biobrandstof, bepaalt. Dit is het geval voor ecologische duurzaamheid en wellicht nog meer voor sociale duurzaamheid. Met sommige gewassen is het echter makkelijker om duurzame biobrandstof te produceren dan met andere. De volgende perspectiefvolle bioethanol- en biodieselgewassen zijn in het rapport beschreven: Suikerpalm, Cassave, Suiker sorghum, Nipa Palm, Jatropha, Castor en Kokospalm.

Downloads

GAVE-09-01 WUR nieuwe grondstoffen biobrandstoffen Wijzigingsdatum | 01-02-2010