Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 februari 2010

Wethouder Alsemgeest naar Herdenking Februaristaking 1941

Wethouder Nico Alsemgeest vertegenwoordigt het gemeentebestuur van Alkmaar op donderdag 25 februari 2010 tijdens de herdenking van de Februaristaking 1941. De herdenking wordt gehouden in Amsterdam en bestaat uit een korte officiële plechtigheid en een defilé langs het monument van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein.

De herdenking begint om 16.45 uur. De schrijver Geert Mak houdt een toespraak. Aansluitend leest Hajo Bruins (acteur) gedichten voor. Het defilé langs de Dokwerker begint om 17.00 uur.

Werkstaking

De Februaristaking was een algemene werkstaking op 25 en 26 februari 1941 in Amsterdam en in plaatsen in de Zaanstreek, 't Gooi, Kennemerland en Utrecht. De opgekropte gevoelens van afschuw en verontwaardiging over de jodenvervolging door Duitse en Nederlandse nazi's kwamen toen tot uitbarsting en werden omgezet in deze grote daad van solidariteit en verzet.

Doel van de herdenking

Het doel van de jaarlijkse herdenking is om iedereen er aan te herinneren waakzaam te zijn tegen verschijnselen van antisemitisme en rassenwaan. Zolang er nog racisme bestaat en mensen worden gediscrimineerd, blijft herdenken een noodzaak. Het gemeentebestuur van Alkmaar roept iedereen op om aan deze herdenking deel te nemen.