Onthutsend inkijkje in het leven van 12-jarige Abdel

12/02/2010 12:45

Uitgeverij Thoeris B.V.

25 februari verschijnt bij Uitgeverij Thoeris het aangrijpende relaas:

Mijn vader slaat me niet

van

Pauline Sinnema

Abdel is een Marokkaanse jongen van 12 jaar, die op een 'zwarte' vmbo-school zit en één van de vele jonge schooluitvallers lijkt te worden. Hij heeft nachtmerries, problemen op school en een slechte verstandhouding met zijn vader. Pauline Sinnema volgde twee jaar lang Abdel en verhaalt in dit indrukwekkende boek van haar ervaringen. In de rol van mentor maakt zij van dichtbij mee hoe Abdel worstelt om contact te maken met zijn vader en hoe hij zijn achterstanden op school probeert weg te werken. Ze is getuige van grote cultuurverschillen en van slecht onderwijs.

Zieke docenten worden niet vervangen, de leerlingen hebben grote achterstanden en er is slecht lesmateriaal op de zwarte school van Abdel. Verder is er weinig tot geen aandacht voor de individuele problemen van de leerlingen, een enkele welwillende leerkracht daargelaten, zo ontdekt Sinnema.

Ook Sinnema's eigen worsteling wordt duidelijk. "Misschien wordt in die gezinnetjes de Nederlandse maatschappij wel uitgekotst in plaats van omgekeerd", schrijft Sinnema in haar boek. Het kost haar tijd en moeite om enig respect van bijvoorbeeld Abdels vader te verkrijgen.

In haar epiloog laat Sinnema haar licht schijnen over het begrip 'immigratie' en over de integratiepolitiek in Nederland. Over het lot van voortijdig schoolverlaters en de (emotionele) armoede bij allochtone jongeren. Ze concludeert dat er in Nederland "iets heel ergs aan de hand is".

Pauline Sinnema was 30 jaar journalist bij Het Parool en bij The Associated Press.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.thoeris.nl