Pastors, Jorritsma en Depla in gesprek met de BKB Academie

22/02/2010 11:36

Booij, Klusman en Van Bruggen

Van 25 februari tot 3 maart stort de BKB Academie zich in de woelige wereld van de lokale politiek. In honderden dorpen en steden in Nederland wordt op 3 maart een nieuwe gemeenteraad gekozen, met de val van het kabinet in het achterhoofd. In een eigen bus gaat een stel creatieve, kritische twintigers het land door op zoek naar spannende kwesties en bepalende personen in de lokale verkiezingscampagnes.

De BKB Academie is een groep van 25 studenten, geselecteerd door campagnebureau BKB. Van musicus tot architect en van filosoof tot geograaf, vele studierichtingen zijn vertegenwoordigd. De academie gaat langs bij Marco Pastors in Rotterdam en bij burgemeester Jorritsma in Almere. We praten in Tilburg met wethouder Jan Hamming en stoppen in Nijmegen voor een discussie met Paul Depla. We voeren campagne met Lijst Harry Bakker in Drimmelen en de Fryske Nasjonale Partij in Smallingerland. Met schrijfster Jutta Chorus gaan we de Rotterdamse Afrikaanderwijk in en cartoonist Ruben Oppenheimer leidt ons rond in zijn geboortestad Maastricht. We bezoeken het omstreden Polderhoofdkanaal in het noorden en de Suleymaniye moskee in het zuiden des lands. We ontbijten met journalisten, borrelen met lijsttrekkers, eten met dichters en maken een kroegentocht langs politieke partijbijeenkomsten.

Vanuit uiteenlopende achtergronden en met een flinke dosis campagnekennis op zak stellen de studenten van de BKB Academie juist die vragen die anderen vergeten of niet durven te stellen. Dit leidt tot verassende inzichten en opmerkelijke conclusies.

BKB Elftal

Tijdens de reis maakt de BKB Academie haar eigen selectie: het BKB Elftal. We zoeken we elf talentvolle politici, afkomstig van diverse politieke partijen en uit grote en kleinere plaatsen in Nederland, voor ons politieke dreamteam. Wie zijn de meest vernieuwende, opvallende, betrokken, oprechte, doortastende lokale politici van Nederland? Welke elf politici gaan de gemeentepolitiek op zijn kop zetten? Op www.bkbacademie.nl maken we bekend wie een plek bemachtigen in het BKB Elftal en doen we al filmend, bloggend en twitterend verslag van onze ontmoetingen.

BKB Academie

Jaarlijks organiseert campagnebureau BKB (www.bkb.nl) een academie voor een diverse groep studenten, die allemaal hun maatschappelijke betrokkenheid en nieuwsgierigheid gemeen hebben. De studenten krijgen onder leiding van BKB eens per maand een weekend lang lezingen, trainingen en excursies op een breed terrein. Omdat in politieke campagnes veel van de behandelde onderwerpen samen komen, reist de academie elk jaar af naar een land waar op dat moment verkiezingen plaatsvinden. Eerder bezochten we Polen, Slovenië, Frankrijk en Amerika. Dit jaar reizen we door eigen land.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl






Noot voor de redactie:

NOOT VOOR DE REDACTIE (