Persberichten

Jurgen Smit presenteert dames-en herentuin op TuinIdee Den Bosch

Publicatiedatum: 16-02-2010

Persbericht
Utrecht, 23 februari 2010

Elke dag demonstraties op TuinIdee Den Bosch. Hovenier, presentator en tuinontwerper Jurgen Smit presenteert de dames- en herentuin.

Wat is het verschil tussen een dames- en een herentuin? Jurgen Smit - hovenier, presentator, auteur en tuinontwerper - laat het zien op TuinIdee Den Bosch. Dit is een evenement voor consumenten met liefde voor de tuin en tuinieren. De beurs telt 200 exposanten die de nieuwste trends in beeld brengen. TuinIdee Den Bosch wordt van 25 tot en met 28 februari in de Brabanthallen in Den Bosch gehouden.

Jurgen Smit, die ook tuinen voor menig bekende Nederlander heeft ontworpen, stopt nu al niet meer met praten. "Het is fantastisch om op de beurs mensen enthousiast te maken. Ik kan soms anderhalf uur praten over snoeien. Het is altijd gezellig. Elke keer weer fantastisch sfeertje."

Iets bijzonders
Op TuinIdee Den Bosch krijgt hij daarvoor alle ruimte. Hij heeft speciaal een tuin van 250 vierkante meter ontworpen, met in het midden een podium. Links een herentuin en rechts een damestuin. Het verschil zit 'm in de aard van de werkzaamheden. In de damestuin draait het om klein onderhoud, de inrichting en de sfeer. In de herentuin laat ik zien wat er komt kijken voor het zwaardere kluswerk. Hoe leg je bestrating aan, hoe plaats je een vlonder en hoe organiseer je een prachtige vijverpartij. Het wordt iets heel bijzonders. Dat beloof ik je. Demonstraties voor fijnproevers."

Alleskunner
Het is voor het vijfde jaar dat Jurgen Smit zijn naam verbindt aan TuinIdee. "Je praat altijd met mensen die met hun tuin in de weer zijn. Met gelijkgestemden kun je er uren over praten. Prachtig toch om met elkaar een boom op te zetten over dakplantanen, over olijfbomen of over snoeien." Voor alleskunner Smit is het een voortzetting van waar hij ruim tien jaar geleden op TV mee is begonnen toen hij op SBS startte met 'Tuinieren voor kijkers' en later voor RTL het RTL Tuinmagazine maakte.

Te zuinig snoeien
Nog een tip voor de tuinliefhebber? Jurgen Smit hoeft niet lang te denken. "De grootste fout die mensen maken is dat ze te zuinig snoeien. Ze zijn bang om het mes er flink in te zetten. Niet zomaar, altijd even kijken wat er gesnoeid moet worden en dan aan de slag. Als het over aanleg gaat, lopen mensen vaak vast met de maatvoering. Men is al snel bang dat iets te groot is. Een grote tuinset, grote tegels, grote potten. Mensen vinden het mooi, maar het past toch niet in mijn tuin, denken ze. Niet zo denken, plaats eens een grote tuinset, gebruik eens grote tegels. Je zult versteld staan van het resultaat. Ik adviseerde laatst iemand een boom van tien meter hoog te planten. Tien meter? Veel te groot, past niet in mijn tuin. Ik zou zeggen 'ga af en toe eens onder een boom staan,, en schat de hoogte. Je zult versteld staan."

Jurgen Smit verzorgt dagelijks demonstraties op TuinIdee Den Bosch. Meer informatie over de beurs? Met korting naar TuinIdee Den Bosch, ga naar www.tuinidee.nl

Noot voor de redactie,