Gemeente 's-Hertogenbosch

25-02-2010
Gemeente tevreden met Oeteltaxi

Stadstoezicht, politie en Inspectie voor Verkeer en Waterstaat (IVW) hebben afgelopen carnaval intensief gecontroleerd op het taxiverkeer in de stad. Voor het eerst waren voor de Oeteltaxi's speciale standplaatsen ingericht. Chauffeurs hebben vooraf verklaard zich te houden aan gedragsregels. Het taxiverkeer verliep hierdoor veel geordender dan voorgaande jaren.

Stadstoezicht heeft met carnaval dertig bekeuringen uitgeschreven. Vooral voor het gebruiken van de standplaatsen zonder keurmerk. Maar ook voor inrijverboden en stopverboden. Ook de politie heeft hiervoor diverse bekeuringen uitgeschreven. Op carnavalsmaandag heeft de IVW een grootscheepse controle gehouden. Hierbij zijn van 150 verschillende taxi's de gegevens opgevraagd. Enkele grotere overtredingen, zoals een taxi zonder geldige APK, zijn door de inspectie direct aangepakt. Voor de andere overtredingen worden bekeuringen nagezonden. Alle partijen zijn van mening dat de uitgebreide publiciteit vooraf heeft bijgedragen aan het rustige verloop. De taxiondernemers wisten van de controles en dat er direct bekeurd zou worden.

De Oeteltaxi is een initiatief van Bossche taxiondernemers, die de klanten kwaliteit willen bieden (goed vervoer tegen een normaal tarief). De afgelopen jaren waren er nogal wat spanningen tussen `Bossche' taxi's en taxi's buiten de regio. Daarom heeft de gemeente in overleg met de taxiondernemers standplaatsen ingericht voor de Oeteltaxi's.

Ook de Bossche taxibranche zelf is tevreden over de samenwerking met gemeente, politie en IVW. Door het inrichten van standplaatsen en de handhaving, verliep de carnaval voor hen `op rolletjes'.