Agentschap NL


Grote belangstelling MKB voor Europese samenwerking

Binnen het MKB bestaat grote belangstelling voor de mogelijkheden om deel te nemen aan Europese onderzoek, ontwikkeling, demonstratie en implementatie op het gebied van energie en milieu.

Energieparade en Industriedag
Dit bleek tijdens de Energieparade op 11 februari en de Industriedag van de milieuprogramma's op 16 februari, waar veel programma's van Agentschap NL aanwezig waren. Zo is tot nu toe in het Zevende Kaderprogramma KP7 al 120 miljoen euro subsidie naar Nederlandse MKB's gegaan. Het Zevende Kaderprogramma (kortweg KP7) voor onderzoek en technologische ontwikkeling ging in 2007 van start. KP7 loopt tot en met 2013. In die periode trekt de Europese Commissie ruim 50 miljard euro uit voor het stimuleren van innovatie.

KP7
Beide onderwerpen energie en milieu passen in de KP7-thema's maar ook in de MKB-maatregelen of Competitiveness and Innovation Framework Programme (CIP). De 75 procent subsidie voor het MKB in de thema's blijkt een goede ondersteuning. Ook het feit dat via de MKB-maatregelen onderzoek kan worden aangestuurd en uitbesteed op kosten van de EU is uniek. Speciaal voor spin-offs met nieuwe technieken hebben de MKB's de mogelijkheid om 100 procent betaalde research te doen en hun nieuwe techniek toe te laten passen in de praktijk.

EG-Liaison
Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die willen deelnemen aan Europese onderzoeks- of ontwikkelingsprogramma's zijn bij EG-Liaison van Agentschap NL aan het juiste adres: EG-Liaison is in Nederland het leidende expertisecentrum op dit terrein.
Belangrijkste boodschap blijft: Kom langs of stuur een e-mail met uw projectidee om te zien of het past in het KP7 of CIP.

Meer informatie: EG-Liaison