GroenLinks Zwolle


Creatieve fietstocht door Zwolle Zuid

Woensdag 24 februari 2010, 23:44u - patrick rijke
GroenLinks wil meer kunst en cultuur in de wijk. Bewoners komen zo op een laagdrempelige manier met kunst in aanraking. Een goed voorbeeld is Zwolle-Zuid. Op vrijdag 26 februari organiseert GroenLinks een creatieve fietstocht langs de vele kunstwerken in Zwolle-Zuid en langs een tweetal culturele voorzieningen in deze wijk: brede school en bibliotheek.
Vertrek vrijdagmiddag 26 februari om 14:00 uur vanaf de ingang van het Winkelcentrum Zwolle Zuid, tegenover de Plus. Duur: circa twee uur.

Groen Links wil ervoor zorgen dat elke Zwollenaar kan genieten van cultuur. Dat cultuur - in al zijn vormen - op verschillende manieren beleefd en beoefend kan worden. Dit is niet beperkt tot de binnenstad. Het begint vaak in je eigen wijk of buurt, bijvoorbeeld in Zwolle-Zuid.

In Zwolle-Zuid staat een groot aantal kunstwerken. Kunst in de Openbare Ruimte: de Vogelman, de Boemerang, Memory Waves, Contact, Rietenstengels, de Valleikijker, Au Bain Marie en vele andere. De fietstocht voert langs een groot aantal beelden. Zij vormen bij elkaar een culturele attractie van formaat en een permanente tentoonstelling, toegankelijk voor iedereen.

Met name in zgn. Brede Scholen is steeds meer ruimte voor culturele activiteiten in een wijk. Een brede school is een netwerk van voorzieningen voor kinderen, jongeren en gezinnen in de buurt, met de school als middelpunt. Ook culturele voorzieningen. In Zwolle Zuid zijn reeds 5 Brede Scholen gevestigd. Tijdens de fietstocht brengen we een bezoek aan één van die Brede Scholen met een korte toelichting over de manier waarop de school kunst & cultuur verwerkt.

De fietstocht eindigt bij de Bibliotheek in het Winkelcentrum. Wellicht is de bibliotheek de meest laagdrempelige culturele voorziening. De bibliotheek in Zwolle-Zuid heeft de laatste maanden een ware metamorfose ondergaan: de ideale bibliotheek. Een moderne overzichtelijke inrichting, je waant je in een boekhandel. Met verbluffende resultaten: een enorme groei van het ledenaantal en veel meer uitleningen.