Gemeente Lelystad

Bouwproductie Lelystad in 2009 beter dan landelijk beeld

Woensdag 24 februari 2010

Lelystad heeft in 2009 met de bouw van 514 woningen 80% van de woningbouwambitie (650 woningen) gehaald. Dat is meer dan in 2008 toen nog geen 70% gehaald werd. Lelystad presteert daarmee goed, afgezet tegen de gemiddelde Nederlandse cijfers.

Prognose 2010 bijgesteld

Elders in Nederland is de productie met soms 50% is afgenomen. Toch is ook in Lelystad, met het oog op de economische crisis, de prognose voor 2010 naar beneden bijgesteld. Er worden in 2010 naar verwachting 425 woningen opgeleverd. Wethouder Fackeldey van Lelystad denkt dat de prognose voor 2010 wel ongeveer uit zal komen.

Stimuleringsmaatregelen

Voor 2011 en 2012 is wethouder Fackeldey minder gerust. Voor die jaren houdt hij rekening met lagere cijfers. Immers dit hangt af van het aantal locaties waar de bouw nog dit jaar zal starten. En dat gebeurt wel, maar in een laag tempo. Misschien zijn nieuwe stimuleringsmaatregelen nodig om de kooplust aan te wakkeren. Eén van die maatregelen zou kunnen zijn dat gemeenten in Flevoland besluiten de vele huisvestingsmogelijkheden in de provincie gezamenlijk te presenteren onder de noemer "Ga wonen in Flevoland". Nu is er sprake van onderlinge concurrentie.

Antwoord van Lelystad

Volgens de wethouder zijn de resultaten van 2009 en de verwachte resultaten voor 2010 mede te danken aan de maatregelen die het gemeentebestuur al heeft genomen om de woningbouw in de stad aan te jagen. En aan de samenwerking met OBL, het Overlegorgaan Bouwnijverheid Lelystad, waarmee de maatregelen zijn opgesteld. De maatregelen staan in het "Antwoord van Lelystad".

Evenwicht

Vorig jaar besloot de gemeenteraad van Lelystad om geld uit te trekken voor de stimuleringsmaatregelen. De maatregelen waren - en zijn - bedoeld om de vraag en het aanbod van woningen zoveel mogelijk in evenwicht te houden. De maatregelen zijn tevens bedoeld om de naamsbekendheid van Lelystad te vergroten, van belang om de verkoop te bevorderen van woningen in nieuwbouwwijken als Warande en Hanzepark. Daarnaast heeft de gemeente de procedure om partijen te selecteren vereenvoudigd en verkort. Tenslotte verwacht de wethouder een positief effect van de invoering van de ` bouwenvelop' , waarmee binnen goed vastgelegde kaders de ontwikkelaar meer ruimte krijgt om flexibel in te spelen op de vraag uit de markt.

Voordelen

Een van de maatregelen waar woonconsumenten voordeel van hebben, leidt tot verlaging van de vrij op naam-prijs van woningen. Het gaat hier om reducties die liggen tussen de EUR 6.000 en EUR 22.500. Gemeente, projectontwikkelaars en het ministerie van VROM leveren allemaal een financiële bijdrage. Een andere maatregel komt kopers van bouwkavels tegemoet. Voor de bouwkavel die zij in 2010 kopen hoeven ze pas twee jaar later te betalen. Zonder rente. De regeling geldt tot eind 2010. Wie een bouwkavel koopt in de nieuwe wijk Warande, krijgt bovendien een bijdrage (EUR 2.600,-) in de aansluitkosten voor de stadsverwarming.

Informatieboekje

Alle maatregelen uit het Antwoord van Lelystad zijn beknopt weergegeven in het informatieboekje "Lelystad geeft lucht om te bouwen".

---