Gemeente Lelystad

Stimuleringsprijs voor paralympische topsporter

Woensdag 24 februari 2010

Andre Rademaker

Dinsdag 23 februari heeft wethouder Willem de Jager een cheque van EUR 750,- overhandigd aan André Rademaker, een paralympische topzeiler uit Lelystad. Het was de bedoeling, de cheque tijdens de sportverkiezingen op 22 januari 2010 in de Koploper te overhandigen maar toen was André voor training in het buitenland.

Gehandicaptensport

André Rademaker is een paralympische zeiler die op het hoogste niveau meedoet. Bij de Lelystadse sportverkiezingen is er echter geen categorie gehandicaptensport. In de kadernota sport en de uitvoeringsnota sport is wel nadrukkelijk aandacht voor sporters met een beperking. Ook is er nu een werkgroep sport bij het GOL die onder voorzitterschap van de gemeente vanuit de doelstellingen in het lokale sportbeleid en de Agenda 22 kijkt welke drempels nog meer kunnen worden weggenomen.

Financiële ondersteuning

Doordat André op een dergelijk hoog niveau sport is het soms lastig om zijn sportieve dromen ook financieel waar te maken. Juist met een dergelijke tegenvaller zoals Andre die in 2009 heeft gekregen, vindt de gemeente het wel gepast deze topsporter eenmalig een financieel duwtje in de rug te geven, als een soort van stimuleringsprijs.

Tegenvaller in 2009

In de nacht van 19 op 20 augustus 2009 zijn de aangepaste Norlin (2.4mR) zeilboten van André Rademaker gestolen. Deze zijn, met enige lichte beschadigingen, in de buurt van IJmuiden teruggevonden. Helaas zijn de masten, zeilen, de rubberen coachboot en de trailer ook gestolen en niet meer teruggevonden. Dit was voor André een enorme financiële tegenvaller.

---