Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Recordverkoop speelgoedactie voor onderwijsprojecten UNICEF en Save the Children

IKEA `KNUFFELT' KLANTEN

Amsterdam, 25 februari 2010 ­ In het hele land zijn klanten van IKEA vandaag verrast door een letterlijke en figuurlijke knuffel van de storemanagers. IKEA bedankte op deze manier haar klanten voor het recordbedrag dat in november en december tijdens de actie `1 euro is een fortuin' is opgebracht. Met deze jaarlijkse actie doneert IKEA per verkocht pluchen speelgoedbeest, ongeacht prijs en grootte, één euro aan onderwijsprojecten van UNICEF en Save the Children. In Nederland is een bedrag van 343.269 euro opgehaald en wereldwijd bijna 7 miljoen euro.

"Het resultaat van de knuffelactie in Nederland overtreft onze verwachtingen: we hebben dit jaar 60 procent meer knuffels verkocht dan vorig jaar", aldus Eva-Lotta Sjöstedt, algemeen directeur van IKEA Nederland. "Als dank geven wij vandaag onze klanten in het hele land letterlijk en figuurlijk een knuffel. Klanten en medewerkers van IKEA kunnen echt trots zijn op hun bijdrage waarmee miljoenen kinderen in ontwikkelingslanden toegang tot goede scholing krijgen."

Opbrengst wereldwijd 7 miljoen; sinds de start bijna 24 miljoen Dit jaar bundelden UNICEF, Save the Children en IKEA voor de vijfde keer hun krachten. Met de opbrengst van `1 euro is een fortuin' steunt IKEA projecten die de kwaliteit van onderwijs verbeteren en de toegang tot goed onderwijs vergroten. Wereldwijd werd dit jaar een bedrag van bijna 7 miljoen euro opgehaald, waarvan 343.269 euro in Nederland. Ook in 2010 zal IKEA weer haar `1 euro is een fortuin'-actie houden om geld in te zamelen voor het goede doel. Sinds de start van de actie heeft IKEA 23.7 miljoen euro gedoneerd aan de twee organisaties.

Ambassadeurs Paul van Vliet en Pia Dijkstra zetten zich in voor de actie Zowel Paul van Vliet, ambassadeur voor UNICEF Nederland, als Pia Dijkstra, ambassadeur voor Save the Children, verleenden belangeloos hun medewerking aan de pluchen speelgoedactie. In een radiospot die tijdens de actieperiode van 2 november tot en met 24 december te horen was in de woonwarenhuizen, riepen zij klanten op de actie te steunen.

"Elk kind waar ook ter wereld heeft recht op goed onderwijs. Scholing is de basis van een goede toekomst", onderstreept Paul van Vliet. "Voor veel kinderen betekent school een veilige plek. Dankzij de samenwerking met IKEA is UNICEF in staat scholen te bouwen, klaslokalen in te richten en leraren te trainen. Zo komen we dichterbij het doel om alle kinderen, ook de meest kwetsbare, te helpen aan kwaliteitsonderwijs. De opbrengst van `1 euro is een fortuin' gaat dit jaar onder meer naar UNICEF-projecten in Burkina Faso, Ethiopië, Madagascar en Zuid-Afrika."

"Ik ben dankbaar voor de steun van IKEA en haar klanten. Dankzij de opbrengst van de speelgoedactie kunnen we het verschil maken in het leven van miljoenen kinderen wereldwijd", aldus Pia Dijkstra. "De opbrengst is dit jaar bestemd voor Save the Children- projecten in Rusland, Albanië, Vietnam en Bangladesh. De projecten zijn gericht op het verbeteren van onderwijs voor kinderen. Er is specifiek aandacht voor kinderen die risico lopen om gediscrimineerd te worden vanwege een handicap of hun afkomst."





Over UNICEF
UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Met als motto 'Unite for Children' geeft UNICEF Nederland voorlichting over dit werk en werft de organisatie fondsen voor de hulpprogramma's. Ook lobbyt UNICEF Nederland voor de naleving van het Verdrag voor de Rechten van het Kind in Nederland.

Over Save the Children
Save the Children is 's werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie die kinderen in meer dan 120 landen helpt. Sinds 1919 komt Save the Children op voor het recht van kinderen op onderwijs, gezondheidszorg, bescherming tegen uitbuiting en misbruik en het recht op participatie. Daarnaast ondersteunt Save the Children noodhulpprojecten en projecten die hulp bieden bij wederopbouw. Save the Children streeft naar directe en blijvende verbeteringen in het leven van kinderen over de hele wereld, want Elk Kind Telt. Voor meer informatie: www.savethechildren.nl.

Over IKEA
IKEA is in 1943 door Ingvar Kamprad als eenmanszaak in Zweden opgericht en inmiddels uitgegroeid tot een wereldonderneming. Op dit moment zijn er 304 IKEA woonwarenhuizen in 37 landen. IKEA biedt functionele en mooi ontworpen meubels en woonaccessoires tegen lage prijzen, zodat de meeste mensen ze kunnen betalen. IKEA maakt in de dagelijkse bedrijfsvoering gebruik van milieuvriendelijke mogelijkheden en ondersteunt op structurele basis initiatieven die goed zijn voor bijvoorbeeld kinderen en het milieu. In Nederland heeft IKEA 12 vestigingen: in Amersfoort, Amsterdam, Barendrecht, Breda, Delft, Duiven, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hengelo en Utrecht.


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor redacties


Noot aan de redactie (