Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 25 februari 2010 - NRG meldt aan autoriteiten

Petten, 25 februari 2010 - NRG informeert met een persbericht over alle ongewone gebeurtenissen die aan de bevoegde autoriteiten gemeld worden, ongeacht de grootte, het risico of de gevaarzetting ervan. In dat kader melden wij dat wij de autoriteiten deze maand hebben geïnformeerd dat NRG tijdelijk is gestopt met het ompakken van drumvaatjes met radioactief afval. Het betreft stalen vaatjes met materialen voor onderzoek (zoals materiaalmonsters, boutjes, gereedschap). Deze zijn sinds de ingebruikname van de Hoge Flux Reactor in de jaren zestig opgeslagen in een speciaal daarvoor ingerichte faciliteit op het terrein in Petten.

In de afgelopen periode is tweemaal gebleken dat bij het uit de opslagbuis omhoog halen van geselecteerde vaatjes waarin ook PVC (plastic) is verpakt, deze zijn aangetast en de inventaris in de opslagbuis is terecht gekomen. Conform de normale procedure heeft NRG hierop de opslagbuis afgesloten en is een controle door stralingsdeskundigen uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat er geen radioactiviteit is vrijgekomen en dat er geen extra risico is voor werknemers of omgeving.

NRG is tijdelijk gestopt met het ompakken van deze geselecteerde vaatjes en onderzoekt diverse mogelijkheden om niet intacte vaatjes in de toekomst goed te kunnen hanteren.


** (einde persbericht) **