Politie Groningen

Donderdag 25 februari 2010

Provincie Groningen, 25-02-2010

Minderjarigen gepakt voor diefstal auto-emblemen

GRONINGEN Met de aanhouding van twee 12-jarige jongens uit Groningen heeft de politie woensdagmiddag zeker 25 vernielingen aan en diefstallen van autos opgelost. Politieagenten reageerden op een melding dat twee jongens op het parkeerterrein Kardinge aan de Bieskemaar in Groningen auto-emblemen van autos aan het slopen waren. De dienders troffen beide minderjarigen op het parkeerterrein aan. Bij één van de knapen stak een glimmend voorwerp uit een broekzak. Al snel bleek dat het een embleem betrof van een auto. Het voorwerp was van een geparkeerde auto verwijderd en gestolen. De knapen werden aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar kwamen nog eens 14 auto-emblemen uit de zakken van de verdachten te voorschijn. De 12-jarigen bekenden dat zij eerder op de dag ook al op strooptocht waren geweest. Toen werden elf emblemen van autos gesloopt. In totaal bekenden zij zodoende het vernielen en stelen van 25 auto-emblemen. De elf emblemen werden thuis aangetroffen op de kamer van één van de verdachten. De autoversierselen werden met een schroevendraaier van de autos gesloopt. Een paar keer waren de knapen met de schroevendraaier uitgeschoten, zodat er ook nog eens krasschade aan de betreffende autos was ontstaan. Beiden werden na verhoor overgedragen aan hun ouders. De politie is op zoek naar gedupeerden van de twee knapen. Mensen die het slachtoffer zijn geworden van de diefstal en/of vernieling aan hun auto, worden verzocht op te nemen met Regiopolitie Groningen. Dit kan via het landelijke telefoonnummer 0900-8844.

Politie rolt zes hennepkwekerijen tijdens actie op

GRONINGEN - De politie heeft woensdagochtend- en middag op zes adressen in de stad Groningen hennepkwekerijen opgerold. De actie vond plaats op grond van anonieme tips en klachten uit de buurt. Op een adres aan de Cortinghlaan was sprake van wateroverlast. Van de tien verdachte adressen werd in zes woningen aan de Bentismaheerd (2x), Barmaheerd, James Wattstraat, Orionlaan en de Cortinghlaan in Groningen een hennepkwekerij aangetroffen en opgerold. De politie hield op drie adressen een verdachte aan. Zij werden meegenomen naar het politiebureau. Na het afleggen van een verklaring werden zij in vrijheid gesteld. De politie trof in totaal 1267 hennepplanten met toebehoren aan. In de woningen aan de Bentismaheerd werden respectievelijk 84 en 130 hennepplanten gevonden. Het adres op de Barmaheerd had 40 planten, terwijl het pand op de James Wattstraat een kwekerij met 125 hennepplanten had. Ten slotte troffen de agenten op de Orionlaan 288 planten en op de Cortinghlaan 600 planten aan. In vier panden werden geen hennepkwekerijen aangetroffen. Alle kwekerijen werden ontmanteld en met behulp van een kraakwagen van de milieudienst opgeruimd en vernietigd. De bewoners van drie adressen worden nog gehoord over de hennepkwekerij in hun woning. Eén plant levert ongeveer 20 gram hennep op. Woensdag werden in totaal 1267 planten aangetroffen. Een rekensom van 1267 x 20 gram resulteert in ruim 25 kilo hennep. Eén kilo hennep heeft een waarde van ongeveer 3000 euro. De opbrengst voor de hennepkwekers zou minimaal 75.000 euro hebben opgeleverd. In een koffieshop betalen klanten zon 8 euro voor een gram hennep. In dit geval ligt de straatwaarde van de gisteren in beslag genomen hennep op 200.000 euro.

Jongen gewond na fietsval

NIEKERK Een 13-jarige jongen is woensdagavond op de Zuiderkluft in Niekerk gewond geraakt bij een ongeval. De minderjarige was met zijn fiets gevallen, nadat een handvat van zijn stuur was losgeraakt. De jongen kreeg het fietsstuur in zijn buik en hij kwam met zijn hoofd tegen de stoeprand. Het slachtoffer werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft een rapportage van het ongeval gemaakt.

Vrouw aangehouden voor fietsdiefstal

GRONINGEN De politie heeft woensdagnacht in de Oude Kijk Int Jatstraat in Groningen een 38-jarige vrouw uit Zwolle aangehouden voor fietsdiefstal. De vrouw, een bekende voor de agenten, reed op een mooie fiets, terwijl de sleutel niet in het originele slot zat. De 38-jarige verklaarde in eerste instantie dat zij de fiets gevonden had. Eenmaal op het politiebureau bekende zij de fiets vanaf de Guldenstraat in Groningen te hebben gestolen. De vrouw was daarnaast in het bezit van schroevendraaiers en moersleutels. Het gereedschap werd in beslag genomen. De verdachte mocht het politiebureau na het afleggen van een verklaring verlaten. De politie onderzoekt wie de eigenaar van de gestolen fiets is.

Alcomobilist aangehouden

GRONINGEN - Een 29-jarige man uit Groningen is woensdagavond door de politie gecontroleerd op het Gedempte Kattendiep in Groningen. Daar de automobilist naar drank rook, moest hij een blaastest afleggen. De test wees uit dat de Stadjer vermoedelijk te veel alcohol had gedronken. Na de ademanalysetest op het politiebureau werd een promillage van ruim 1,2 promille alcohol in zijn bloed vastgesteld. De auto van de man bleek ook niet verzekerd te zijn. De politie maakt proces-verbaal op.

Bestuurder verlaat plaats ongeval

GRONINGEN - Een 19-jarige vrouw uit Groningen is woensdagmiddag op de Oosterhamriklaan gewond geraakt bij een verkeersongeval. Daarbij ging de tegenpartij, een automobilist, er zonder zijn gegevens achter te laten vandoor. De bestuurster van een snorfiets werd in eerste instantie door de automobilist ingehaald. Bij de kruising met de Korreweg werd de vrouw vervolgens afgesneden toen de verdachte rechtsaf sloeg. De 19-jarige kon door deze manoeuvre een aanrijding niet meer voorkomen en botste tegen de rechterachterzijde van de auto. Hierbij liep zij een gekneusde enkel en bovenbeen op. Haar snorfiets raakte beschadigd. De automobilist ging er na de aanrijding met verhoogde snelheid vandoor. De politie trof de beschadigde auto korte tijd later op de Oosterhamriklaan aan. De politie had kort na de aanrijding via de telefoon contact met de bestuurder. Hij weigerde zich direct te melden. De politie stelt een onderzoek naar hem in.

Automobilist gewond bij ongeval

GRONINGEN - Een 29-jarige man uit Zuidbroek is woensdagmorgen gewond geraakt bij een verkeersongeval op de autosnelweg A7 bij Groningen. De automobilist kwam daarbij met zijn auto op de kop in een sloot terecht. De man had volgens eigen zeggen naar een reclamezuil langs de weg gekeken. Toen hij weer voor zich keek, zag hij dat het verkeer voor hem remde. De 29-jarige raakte in een slip, waarna de Zuidbroeker op de kop in de sloot terechtkwam. De bestuurder is met nekklachten naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een registratie gemaakt.

Bestuurder bestelbus belandt in greppel

MARUM Een 66-jarige man uit Marum is woensdagmiddag betrokken geraakt bij een ongeval op de Noorderweg in Marum. De man bestuurde een bestelbus en hij raakte door nog onbekende oorzaak in een bocht in de slip. De Marumer belandde met zijn voertuig in de greppel. De 66-jarige kwam met de schrik vrij. Zijn bestelbus is met een trekker uit de greppel getrokken. De politie maakte van het ongeval een registratie op.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde woensdag 24 februari op diverse plaatsen op snelheid.


- Usquert, Provincialeweg N363, snelheidscontrole, aantal geregistreerde voertuigen: 802, aantal overtredingen: 16, hoogst gemeten snelheid: 94 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur;


- Wildervank, Woortmanslaan, snelheidscontrole, aantal geregistreerde voertuigen: 582, aantal overtredingen: 188, hoogst gemeten snelheid: 83 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur;


- Usquert, Provincialeweg N363, snelheidscontrole, aantal geregistreerde voertuigen: 802, aantal overtredingen: 16, hoogst gemeten snelheid: 94 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur;


- Westerlee, Hoofdweg, snelheidscontrole, aantal geregistreerde voertuigen: 626, aantal overtredingen: 115, hoogst gemeten snelheid: 89 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur;


- Groningen, Hoendiep, aantal geregistreerde voertuigen: 426, aantal overtredingen: 162, hoogst gemeten snelheid: 104 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.