Gemeente Hoogeveen

Gemeente Hoogeveen publiceert lijst beschermenswaardige bomen

24 februari 2010 - In de nabije toekomst hoeft niet langer voor iedere boom een kapvergunning te worden aangevraagd. Dat geldt dan alleen voor bomen die op een lijst staan. De gemeente legt een lijst ter inzage waarop bijna veertig bomen en boomgroepen staan. Dat komt neer op ongeveer negentig bomen, waarvan de gemeente vindt dat ze beschermd moeten worden.

De maatregel is bedoeld om de regeldruk voor de inwoners te verminderen en bijzondere bomen te beschermen. Particulieren kunnen hun bomen die niet op de lijst staan zonder vergunning kappen. Net als vroeger moet voor een particuliere boom die op de lijst staat wel een kapvergunning worden aangevraagd.

Het is mogelijk dat bij het samenstellen van de lijst bomen over het hoofd zijn gezien of dat bomen ten onrechte op de lijst staan. Daarom hebben de inwoners inspraak. Zo kunnen eventuele omissies worden ondervangen.

Voor het plaatsen van een boom op de lijst geldt een aantal criteria. Enkele daarvan zijn dat de boom een levensverwachting van minimaal twintig jaar moet hebben, uniek is vanuit cultuur-historisch oog punt en fysieke voorkomen en zichtbaar is vanaf de openbare weg en beeldbepalend.

Bomen die eigendom van de gemeente zijn, staan niet op de lijst. Voor die bomen geldt dat ze alleen worden gekapt als daar een dringende reden voor is. De redenen zijn vastgelegd in de 'Interne gedragscode verwijderen gemeentelijke bomen.' Zo is voor publiek en medewerkers van de gemeente duidelijk hoe om moet worden gegaan met gemeentelijke bomen bij beheer, projecten en kapverzoeken van inwoners.

Verder op de besluitenlijst:


* Kwaliteitsaccoord basisonderwijs Drenthe 2010-2011
* Prijsbijstelling normbedragen onderwijshuisvesting 2010
* Woningbouw Zandwijkstraat Hollandscheveld

* Bezwaarschriften tegen ontheffingen voor kleinschalig kampeerterrein Pesse
* Cliëntenraad vraagt aanpassing Langdurigheidstoeslag
* Bezwaarschrift tegen sloopvergunning van asbesthoudende platen
* Duurzaam energiestation "Green Planet" in Pesse
* Extra middelen schuldverlening

* Tijdelijke vervanging gemeentesecretaris

De gemeente Hoogeveen en woningcorporatie Woonconcept hebben flink geïnvesteerd in het multifunctioneel centrum (mfc) en de brede school in de wijk Krakeel. Zaterdag 27 februari worden beide gebouwen feestelijke geopend.