ChristenUnie


Peter van Dalen steunt groenboek richting duurzame toekomst visserijsector

Peter van Dalen steunt groenboek richting duurzame toekomst visserijsector

Eurofractie ChristenUnie 030 donderdag 25 februari 2010 12:23 In het debat over het Groenboek over de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid in het Europees Parlement, sprak Europarlementarier Peter van Dalen zich uit voor een duurzaam beleid naar Nederlands model. ,,Alleen zo is er een duurzame toekomst voor de visserijsector!"

Terecht is duurzaamheid kernbegrip in het nieuwe Groenboek. Duurzaam zowel in de zin van toekomstbestendig voor de visserij als in de zin van goed voor het milieu.

De doelen gesteld door de Europese Commissie zijn niet nieuw, maar Europa is er tot dusver niet in geslaagd die doelen te realiseren. Dit legt extra druk op de noodzaak van hervorming. Ik steun de oplossingsrichting van de Commissie: regionalisering. Er moet meer ruimte komen voor de visserijsector zélf, met aandacht voor de ecologie.

Het huidige beleid is te ver doorgeschoten, bevat te veel details en is daardoor niet effectief. Tevens is momenteel de naleving van de regels slecht: de goeden lijden onder de kwaden. Voorzitter, ik ben dan ook trots op de Nederlandse vissers. Zij hebben samen met Denemarken als enige de vangstquota op orde!

We moeten de Europese visserijsector aanzetten tot meer betrokkenheid en verantwoordelijkheid geven, naar Nederlands model. Ik ben dan ook blij dat terug te zien in het Groenboek.

Alleen zo is er een duurzame toekomst voor de visserijsector!