Gemeente Alkmaar


Verandering in losloop- en verbodsgebieden honden

Gemeente Alkmaar heeft een aantal losloop- en verbodsgebieden voor honden in Alkmaar gewijzigd. Na de inspraakperiode, waarbij iedere bewoner van Alkmaar de mogelijkheid heeft gehad in te spreken, zijn de gebieden definitief vastgesteld. Hierbij is rekening gehouden met een gelijkmatige verdeling over de stad, de verkeersveiligheid, overlast/schade aan de omgeving door honden en bewegingsvrijheid voor de honden.

Een aantal wijzigingen is:


- Het deel Westerhout in park Alkmaarderhout is opgeheven als verbodsgebied. Honden mogen hier nu aangelijnd komen.


- Nieuwburgpad in park Oudorperhout is opgeheven als verbodsgebied. Hier mogen honden nu aangelijnd komen en kan er een ronde gemaakt worden door de Oudorperhout.


- De ecologische zone op bedrijventerrein Boekelermeer is gewijzigd in een verbodsgebied. Honden mogen hier niet komen.


- Vroonermeerpad: vanaf de Carmiggeltstraat tot aan het grondgebied van Langedijk is dit een losloopgebied. Uitzondering hierop is tijdens de broedperiode van 15 maart tot 15 juni, dan mogen honden hier alleen aangelijnd komen.

Alle hondenbezitters ontvangen op korte termijn een hondenfolder, waarin per wijk te zien is waar losloopgebieden zijn en waar de gebieden liggen die verboden zijn voor honden.

Opruim- en aanlijnplicht

In de gemeente Alkmaar geldt een aanlijnplicht. Aanlijnplicht houdt in dat de honden in heel Alkmaar aan de lijn moeten, met uitzondering van de zogeheten losloopgebieden. Ook geldt in heel Alkmaar de opruimplicht. Dit houdt in dat baasjes en verzorgers van de hond zelf de hondenpoep moeten opruimen. Dat is niet zonder reden: de ruimte in Alkmaar is schaars en wordt door veel mensen gebruikt, en heeft meer functies dan een losloopgebied voor honden.

Losloopgebieden

In een groot aantal gebieden kunnen honden loslopen. De groene bordjes met een vrolijk rennend hondje geven aan waar honden vrij mogen rondlopen.

Verbodsgebieden

Op speelplaatsen en in natuurgebieden mogen honden niet komen. In gebieden met een bijzondere natuurwaarde leven dieren die rust nodig hebben, zoals water- en weidevogels en kleine zoogdieren, zoals egels. De geur, het geblaf en gejaag van honden verstoren de rust die deze dieren nodig hebben om te kunnen slapen, eten en voortplanten. Ook bijzondere planten zijn niet gebaat bij honden. Een hond kan vegetatie vernielen. Er zijn diverse, vooral bijzondere, plantensoorten die niet tegen hondenpoep kunnen. Waar veel hondenpoep ligt, nemen grassen en brandnetels het over.

De verbodsgebieden zijn herkenbaar aan een paaltje met een rood bordje. Speelplekken zijn altijd verboden voor honden.

Loket > Orde en Veiligheid > Honden.