Gemeente Delft

Drie nieuwe fietsvoorzieningen in de binnenstad

Wethouder Anne Koning heeft dinsdagmiddag 23 februari het startsein gegeven voor drie fietsvoorzieningen. Een fietstelpunt bij het Oostplein is geïnstalleerd, een start is gemaakt met aanleg van een tweerichtingen fietspad op de Oostsingel en het oplaadpunt voor elektrische fietsen bij Biesieklette aan het Vesteplein is opgeleverd.

Fietstelpunt
Door werkzaamheden aan de Spoorzone moest het telpunt bij de Irenetunnel worden verplaatst. Er is gekozen voor de locatie bij de Oostpoortbrug omdat dit een belangrijke fietsroute richting de binnenstad is en omdat het net als de Irenetunnel onderdeel is van de regionale Zoefroute van Pijnacker via Delft naar De Lier.

Het telpunt registreert al het verkeer dat op dit fietspad voorbijkomt. Het informatiebord toont tellingen per dag en per jaar. Fietsers zien zo de bijdrage die zij leveren aan het bereikbaar houden van de binnenstad.

Uniek aan dít telpunt is de betrouwbare meetmethode, met glasvezeltechniek. Hiermee wordt meer dan 95% van de fietsers en bromfietsers herkend, óók als ze in groepen passeren.

Tweerichtingen fietspad
Met de aanleg van het tweerichtingen fietspad op de Oostsingel wordt een ontbrekende schakel in het hoofdfietsroutenetwerk ingevuld. Bij het Oostplein ligt een tweerichtingen fietspad aan de waterkant. De Oostsingel vanaf de aansluiting met de Stalpaert van de Wieleweg is 30 km. Van het Oostplein tot die aansluiting is de Oostsingel echter 50 km. Daar rijdt de fietser op fietsstroken. Door vanaf het Oostplein het tweerichtingen fietspad langs de waterkant voort te zetten, kunnen fietsers conflictvrij over het fietspad van het Oostplein naar de Oostsingel rijden en is het niet meer nodig twee keer over te steken over een afstand van nog geen 150 meter.

Wethouder Koning: "Er ontstaat hiermee niet alleen een aantrekkelijkere route, ook de verkeersveiligheid wordt verbeterd. In de oude situatie kwamen fietsers al snel in de verleiding om voor dit gedeelte het trottoir te pakken of in de tegengestelde richting over de fietsstrook te rijden, met alle gevolgen van dien voor hun veiligheid."

Oplaadpunt elektrische fiets
Met de ingebruikname van het oplaadpunt voor elektrische fietsen bij de bewaakte fietsenstalling Biesieklette is een nieuwe service toegevoegd voor fietsers die gebruik maken van de bewaakte fietsenstalling. Het oplaadpunt is overigens ook beschikbaar voor fietsers die hun fiets hier niet stallen. Het opladen van de elektrische fiets is gratis.

In Delft bevinden zich momenteel oplaadpunten bij fietsenwinkels en enkele horecalocaties.

Noot voor de redactie (