VU medisch centrum

Prettig voor patiënt én medewerker: Iedereen blij met avondpoli's

25 februari 2010

Een aantal poli's in VUmc is sinds 1 oktober 2009 geopend op woensdagavond van half vijf tot half negen. Patiënten én medewerkers zijn positief over de avondopenstelling. Andere poli's worden daarom gestimuleerd om ook 's avonds open te gaan.

Foto: Mark van den Brink "Steeds meer ziekenhuizen kiezen voor avondpoli's", vertelt projectleider Marco van der Noordaa. "Als VUmc willen we niet achterblijven. Het is bovendien een goede manier om slimmer om te gaan met onze schaarse middelen. Natuurlijk is de avondopenstelling niet geschikt voor alle spreekuren. Chronische patiënten zijn vaak te veel gehecht aan hun eigen arts, patiënten die ver weg wonen, komen in de file te staan. Maar veel spreekuren kun je prima 's avonds doen. Parkeren gaat in de garage onder de poli."

Stimuleren
De poli's die sinds 1 oktober meedoen aan de openstelling op woensdagavond zijn verloskunde & gynaecologie, neurologie, interne geneeskunde, klinische genetica én klinische chemie - voor bloedafname. Van der Noordaa gaat er vanuit dat daar in de loop van dit jaar nog een flink aantal poli's bij komt. "De raad van bestuur stimuleert afdelingen om ook te kiezen voor een avondopenstelling. De ervaringen van patiënten en medewerkers zijn positief. Negentig procent van de patiënten geeft een acht of hoger voor de avondopenstelling. De medewerkers zijn vooral blij met de flexibiliteit. Iemand mag zelf kiezen of hij wel of niet 's avonds wil werken, maar er is genoeg animo voor. Nu de OR heeft ingestemd met de woensdagavond wordt de avondopenstelling vanaf 1 april definitief."

Minder hectisch
Administratief medewerker Maaike Copier van verloskunde & gynaecologie en neuroloog Joep Killestein behoren tot de groep medewerkers die sinds kort ook regelmatig op woensdagavond werkt. Beiden prijzen vooral de rust die 's avonds heerst. Copier: "Het is een stuk minder hectisch. De telefoon gaat niet meer de hele tijd, dus je hebt ook een keer tijd om een praatje te maken met de patiënt." Killestein: "Er spelen geen andere zaken 's avonds. De patiënten zijn minder gehaast, mede omdat ze makkelijker kunnen parkeren. Dat zorgt er vaak voor dat je wat rustiger stil kunt staan bij hun klachten."

Ook de wisselende uren in het werkschema kunnen een voordeel zijn van de avondopenstelling. Maaike Copier heeft de woensdagavond er als extra uren bij genomen, maar Joep Killestein heeft dankzij het werken op woensdagavond soms op andere momenten vrij. "Ik ben wat meer thuis, dus dan kan ik de kinderen vaker naar school brengen. Dat is erg prettig. Als je op woensdag een keer vroeg begint, wordt de dag erg lang, maar verder zitten er voor mij geen nadelen aan de avondopenstelling."

Jeroen Kleijne
bron: Tracer