VU medisch centrum

Te vroeg geborenen beter beademd

25 februari 2010

De nieuwe machine ziet er niet eens zo spectaculair uit, maar schijn bedriegt. De Leoni Plus is een zeer moderne neonatale beademingsmachine voor zowel conventionele- als trilbeademing. Het apparaat is sinds kort op de afdeling intensive care neonatologie van VUmc in bedrijf genomen.

Foto: Mark van den Brink De oude beademings-apparatuur stamt uit de periode tussen 1990 en 1995. Het was dus hoog tijd voor een nieuwe machine, stelt Frank van den Dungen, kinderarts en neonatoloog. Met het nieuwe apparaat kan zowel met conventionele- als met trilbeademing worden gewerkt. "De gedachte achter trilbeademing is dat het longbeschermend werkt, beter is voor de toekomst van het kind en het minder schade oplevert. Als het ons op de gewone manier niet lukt een kindje van voldoende zuurstof te voorzien, of om koolzuur uit het kindje te halen, dan gaan we over op trilbeademing."

Ruimtewinst
Met de komst van de Leoni Plus wordt ruimtewinst geboekt. "We wilden één machine hebben die zowel op een conventionele als op de trilmanier kon beademen. Eén machine is veel goedkoper in onderhoud. Vroeger had je daar twee aparte machines voor nodig. Die maakten bovendien een hoop herrie", aldus support technicus Roel Heslinga. Dat het geluid aanzienlijk gereduceerd is, is volgens Van den Dungen een belangrijk voordeel. "We hebben hier kinderen die soms maar na 25 weken zwangerschapsduur geboren zijn. In die periode is het kind heel gevoelig voor lawaai, licht en pijnprikkels. Als je dat kunt beperken dan spreek je over een heel grote winst."

Alles in een
Het concept van conventionele- en trilbeademing in één apparaat bestaat pas sinds enkele jaren. In Nederland zijn VUmc en het UMC Radboud in Nijmegen de voortrekkers. Heslinga: "De instellingen van de Leoni Plus zijn goed te regelen. Je ziet meteen of opdrachten ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Met het oude apparaat was dat niet het geval."
Van den Dungen: "We beginnen meestal met conventionele beademing maar als we nu merken dat een kind trilbeademing nodig heeft, dan is het een kwestie van even op een paar knoppen drukken. Dit betekent met name voor de werkvloer een enorm voordeel. Je hoeft niet meer te switchen tussen verschillende apparaten."

Ruud Pattiapon
bron: Tracer