Verdubbeling aantal fietsforensen

25/02/2010 13:35

Adapt B.V.

Een uitgebreid online enqueteonderzoek onder 1400 forensen gedurende 2008 en 2009 brengt opmerkelijke verschuivingen aan het licht over het reisgedrag van forensen. Of het een gevolg is van de crisis, of dankzij het mooie weer in 2009, dat vertelt het onderzoek niet. Feit is dat het aantal personen dat verklaart met de fiets naar het werk te gaan met zes procent gestegen is. Op de vraag "hoe ga je dagelijks naar je werk" werd in 2008 slechts door negen procent aangegeven per fiets naar de werkvloer te gaan, in 2009 is dat aantal bijna verdubbeld tot zestien procent. Deze stijging lijkt zich voort te zetten, getuige de voorlopige resultaten over de eerste maand van 2010 met opnieuw een toename tot maar liefst 21 procent.

Op de website WERKdichterbijhuis.nl is de enquetetest permanent beschikbaar. De testuitslag geeft middels een profielschets en een indicator aan in hoeverre de deelnemende forens toe is aan verandering. De uitslag zet de deelnemer bovendien aan na te denken over zijn reisgedrag voor woon- werkverkeer. Zo wordt de forens aangespoord in het veranderingsproces een andere baan als optie mee te nemen als een van de oplossingen voor een kortere woon- werkafstand. Zo'n tien procent van de forensen die de test hebben ingevuld, verklaart met het OV te reizen en ruim zeventig procent geeft aan meestal met de auto naar het werk te gaan. Een klein deel wisselt in zijn vervoerskeuze tussen het gebruik van het OV en een eigen auto.

Afkeer lange reistijd woon-werkverkeer gestegen.

Een meerderheid van de forensen heeft mogelijk al een voorkeur voor wonen en werken in de eigen regio, getuige het aantal respondenten dat aangeeft weinig op te hebben met een reistijd langer dan drie kwartier per dag. Dit aantal is met vijf procent toegenomen, van vierenvijftig procent in 2008 naar bijna zestig procent in 2009. Het voorlopige cijfer over de eerste maand van 2010 toont ook hier een scherpe stijging. Maar liefst driekwart van de testdeelnemers gaf in januari aan dat vijfenveertig minuten reistijd de bovengrens is. Ongetwijfeld speelt hierbij een rol dat er begin 2010 veel sneeuw- en verkeershinder is geweest, wat onmiskenbaar zijn weerslag had op de irritaties van de weggebruikers. (bron WERKdichterbijhuis.nl februari 2010)

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.werkdichterbijhuis.nl