Gemeente Medemblik

Q-koortsbesmetting in Koggenland

In de gemeente Koggenland is door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een bedrijf besmet verklaard met de Q-koorts. Het gaat om een melkgeitenbedrijf aan de Zuidermeerweg in de gemeente Koggenland. Het bedrijf is besmet verklaard omdat bij laboratoriumonderzoek door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en het Centraal Veterinair Instituut (CVI) de Q-koortsbacterie werd aangetroffen in 2 verschillende melkmonsters.

Q-koorts
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen. De meeste besmettingen komen door het inademen van lucht waar de bacterie inzit. De bacterie komt vooral in de lucht als besmette geiten of schapen lammeren.

Euthanasie en andere maatregelen
Omdat de Q-koorts-bacterie vooral vrijkomt tijdens het lammeren van besmette melkgeiten en melkschapen wil de overheid voorkomen dat er opnieuw grote hoeveelheden bacteriën vrijkomen. Daarom worden de drachtige dieren op de besmette bedrijven geëuthanaseerd. Dit zal ook het geval zijn voor het bedrijf in de gemeente Koggenland. Wanneer dit plaatsvindt is nog niet bekend, maar dat zal op korte termijn zijn.

Omwonenden
De ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en LNV hebben aan alle mensen in een straal van 5 kilometer rond het bedrijf een informatiebrief gestuurd. Voor het geval in Zuidermeer gaat het om de bewoners van (delen van) de gemeenten Koggenland, Beemster, Hoorn, Medemblik en Opmeer. In de brief wordt uitgelegd wat Q-koorts is en welke maatregelen er worden genomen. Ook wordt omwonenden in deze brief geadviseerd om zich bij de huisarts te melden als zich ziekteverschijnselen van Q-koorts, zoals koorts met hoofdpijn of hoesten, voordoen. Dit geldt vooral voor mensen met een hartklepafwijking, voor mensen die een hartoperatie hebben ondergaan, voor mensen met een afweerstoornis en voor zwangere vrouwen.

Meer informatie
Voor meer informatie over de Q-koorts kunnen mensen kijken op de website van de GGD http://www.ggdhollandsnoorden.nl of bellen met het speciale tel: 088 0100536 hier zitten professionals die alle vragen kunnen beantwoorden.