TenneT


TenneT rondt overname hoogspanningsnet E.ON af

25-02-2010 TenneT Holding en E.ON AG hebben vandaag de verkoop van het hoogspanningsnet van E.ON definitief afgerond. Aan alle voorwaarden voor de afronding van de acquisitie is voldaan. Hiermee heeft TenneT met ingang van 31 december 2009 alle aandelen van de E.ON-dochter transpower stromübertragungs gmbh (transpower) overgenomen. De overeengekomen ondernemingswaarde bedraagt EUR 885 miljoen. De verkoopprijs per 25 februari 2010 is op basis van de netto financiële positie van transpower op 31 december 2009 bepaald op ca. EUR 1,1 miljard. Dit bedrag omvat onder andere de op de peildatum aanwezige liquide middelen van transpower.

Met de verkoop van haar hoogspanningsnet aan TenneT voldoet E.ON bijna aan de gemaakte afspraken met de Europese Commissie. Transpower stromübertragungs gmbh is in 2009 voortgekomen uit E.ON Netz GmbH, toen deze onderneming in twee afzonderlijke delen werd opgesplitst om te voldoen aan de afspraken die waren gemaakt met de Europese Commissie. Het hoogspanningsnet (220/380 kV) met een totale lengte van ca. 11.000 kilometer werd toen overgedragen aan transpower, dat drie vestigingen heeft in Duitsland (in Bayreuth, Dachau, Bamberg en Lehrte) waar ongeveer 725 mensen werken.

De acquisitie van het hoogspanningsnet van E.ON is gefinancierd door middel van de opbrengsten van de obligatie-uitgifte door TenneT Holding in februari 2010. Momenteel werkt TenneT aan een integratieplan, waarin de toekomstige structuur en strategische doelen voor de nieuwe onderneming worden vastgelegd.

Over TenneT
De acquisitie van transpower stromübertragungs gmbh (transpower) past in de strategie van TenneT om te werken aan de vorming van de Noordwest-Europese markt en het waarborgen van leveringszekerheid. De nieuwe onderneming is met 1700 medewerkers, negen vestigingen en ruim 20.000 kilometer aan hoogspanningsverbindingen een top 5-speler onder de TSO's in Europa. De combinatie biedt diverse voordelen, waaronder prijsegalisatie, verbeterde netbalancering en meer inzicht in netsituaties en duurzame energieontwikkeling in beide landen.

Over E.ON
Met ca. 93.500 medewerkers en een jaaromzet van bijna EUR 87 miljard is E.ON een van de grootste private elektriciteits- en gasbedrijven ter wereld. Met meer dan 30 miljoen klanten is E.ON marktleider op het gebied van de kernactiviteiten elektriciteit en aardgas. E.ON is aanwezig op meer dan 30 energiemarkten over de hele wereld.

E.ON is actief in de volledige waardeketen van energie. Op zowel de elektriciteits- als de gasmarkt onderhoudt de onderneming een geïntegreerd bedrijfsmodel - van energiecentrale en gasproductie tot en met distributie en verkoop. Met een uitgebalanceerde energiemix, waarvan alle opwekkingsmethoden deel uitmaken, streeft E.ON naar een betrouwbare, milieuvriendelijke en betaalbare energievoorziening.