Senternovem

25-02-2010 | SMOM 2010

Eerste tender 25 februari 2010 geopend

Op veel verschillende plekken in onze samenleving zijn er mensen actief op het gebied van milieu en duurzaamheid. Er ontstaan ook steeds meer initiatieven die gericht zijn op innovatieve oplossingen om onze leefomgeving en ons milieu zo duurzaam mogelijk te maken. Het ministerie van VROM wil deze initiatieven ondersteunen door middel van de Subsidieregeling Maatschappelijke Organisaties en Milieu (SMOM). De SMOM is bedoeld ter ondersteuning van maatschappelijke organisaties in hun rol als belangrijke schakel tussen beleid en maatschappij. De focus is gericht op projecten met een innovatief karakter, die verder gaan dan bewustwording alleen en die oplossingen bieden die ertoe moeten bijdragen dat burgers zelf een bijdrage kunnen leveren aan de totstandkoming van een duurzame samenleving.

Spelregels voor 2010

Om maatschappelijke organisaties beter in staat te stellen om in te spelen op actuele ontwikkelingen, is er besloten het SMOM budget van 2010 te spreiden over drie tenders. De eerste tender zal op 25 februari worden geopend en zal sluiten op 25 maart om 17:00 uur. Het subsidieplafond van deze tender is EUR 3.000.000.

Voor de beoordeling van binnengekomen aanvragen gelden dezelfde criteria als die van de SMOM 2009. De belangrijkste criteria zijn mate van innovatie, oplossingsgerichtheid en de mate van betrokkenheid van burgers en maatschappelijke organisaties. Hoe hoger een project scoort op deze criteria, des te groter de kans op subsidie.

Om een transparante en evenwichtige spreiding over de verschillende maatschappelijke organisaties te waarborgen, zijn er enkele aanpassingen gemaakt in de regeling. Zo kan er voor reguliere projecten per organisatie maximaal drie maal per kalenderjaar een SMOM-subsidie verleend worden. Daarnaast is een subsidieplafond per project ingesteld: de maximale bijdrage vanuit de SMOM-regeling voor reguliere projecten bedraagt EUR 125.000. Hierbij blijft het uitgangspunt dat er een sluitende begroting moet zijn. Met deze twee wijzigingen wordt op een transparante wijze invulling gegeven aan het criterium van optimale spreiding over verschillende maatschappelijk organisaties.

Meer weten?

Op de SMOM-website van Agentschap NL (voorheen SenterNovem) vindt u meer informatie over de beoordelingscriteria voor projectvoorstellen. Daarnaast vindt op 11 maart 2010 een voorlichtingsbijeenkomst plaats, van 12-17 uur bij zalencentrum Seats2Meet op Hoog Catharijne in Utrecht. Daar zullen vertegenwoordigers van het Ministerie van VROM en Agentschap NL de SMOM-regeling 2010 nader toelichten en beschikbaar zijn voor vragen.

U bent van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen. Op de SMOM site vindt u meer informatie, aanmeld mogelijkheid en het programma van de middag. Heeft u specifieke vragen die u graag beantwoord zou willen zien tijdens deze bijeenkomst? Geef dit dan door bij uw aanmelding zodat bij het opstellen van het programma daar rekening mee gehouden kan worden.

Partijen die begeleiding wensen bij het voorbereiden van hun aanvragen, worden uitgenodigd om contact op te nemen met Agentschap NL, uitvoerder van deze regeling.

Concepttekst regeling en aanvraagformulier 2010

De concepttekst van de gewijzigde regeling is beschikbaar op www.agentschapnl.nl/smom. Na publicatie volgt daar ook zo spoedig mogelijk het aanvraagformulier 2010.
Wijzigingsdatum | 25-02-2010