Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Verburg keurt brede weersverzekering voor boeren goed

Boeren kunnen zich vanaf nu verzekeren tegen alle weerrisico's voor alle teelten. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft vier verzekeraars goedkeuring gegeven om een brede weersverzekering aan landbouwondernemers aan te bieden. Verburg geeft boeren in 2010 en 2011 tot 65% subsidie op de premie voor een brede weersverzekering.

Met het beschikbaar komen van deze verzekeringen zijn alle weerrisico's voor alle teelten verzekerbaar geworden. Ondernemers hebben nu dus de keuze om hun productie tegen ongunstige weersomstandigheden zoals regen, hagel, storm, droogte, vorst en sneeuw te verzekeren. Voortaan zal de overheid daarom geen bijdrage meer leveren bij schade als gevolg van het weer.

De vier verzekeraars zijn AgriVer B.A., Vereinigte Hagel, Onderlinge Weerschade Verzekering U.A., en Onderlinge Fruittelers Hagelverzekeringsmaatschappij OFH U.A. De verzekeraars hadden tot 31 december 2009 de gelegenheid om een polis ter goedkeuring aan minister Verburg voor te leggen

In het verleden is een aantal smalle verzekeringen opgezet waarvan een deel met steun van de overheid. Tot nu toe was echter een aanzienlijk aantal weerrisico's en teelten onverzekerbaar. Minister Verburg vindt het belangrijk dat ondernemers de keuze hebben om hun productie tegen ongunstige weersomstandigheden te verzekeren.

Het doel van haar financiële ondersteuning in de vorm van subsidie op de premie is om te komen tot een privaat instrument dat zelfstandig in de markt functioneert. Deze ondersteuning van risicoverzekeringen is mogelijk met behulp van artikel 68 van het health check-besluit van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.