Gemeente Den Haag


Steeds meer plekken in kinderopvang

Gemeente Den Haag

* Gepubliceerd: 25 februari 2010

* Laatste wijziging: 25 februari 2010

Het aantal plekken in de kinderdagopvang en buitenschoolse opvang in Den Haag is sinds 2008 sterk gestegen. Ook zijn de wachtlijsten afgenomen. De verwachting is dat er eind 2010 50% meer plekken zijn dan in december 2008.

Extra plekken

De extra plekken zijn er gekomen door het openen van nieuwe vestigingen en door uitbreiding van bestaande kinderopvangcentra. Ook zijn er extra plekken gekomen bij sportverenigingen, waarbij de kinderen ook gebruik kunnen maken van het sportaanbod van de verenigingen.

De gemeente stelde eerder al EUR18 miljoen beschikbaar voor het versneld bouwen van nieuwe kinderopvangcentra. Bij het bouwen of verbouwen van scholen wordt gelijk rekening gehouden met ruimte voor kinderopvang. Vervolgens verhuurt de gemeente die ruimte aan de kinderopvang.

Dagarrangementen

Het komende jaar beginnen proeven met zogenaamde `dagarrangementen'.

Het gaat om arrangementen:

* waarbij kinderen tussen de 0 en 12 jaar van minimaal 8.00 uur 's ochtends tot 18.00 uur
's avonds kunnen worden opgevangen,

* om continuroosters en

* om medegebruik van ruimten door de buitenschoolse opvang en het onderwijs.

Schoolbesturen en instellingen werken daarbij intensief samen om ervoor te zorgen dat school en opvang goed op elkaar zijn afgestemd.

Vervolg

Met de extra plekken is Den Haag er nog niet. In 2012 moet er voor ieder Haags kind een garantie op een plek in de kinderopvang zijn. Dat is wat schoolbesturen, kinderopvang en de gemeente hebben afgesproken en hebben vastgelegd in een overeenkomst in december 2008.