Rechtbank Utrecht


Zes jaar gevangenisstraf en tbs na verkrachting en poging verkrachting

25 februari - Een 32-jarige man die zich op 29 oktober 2009 in Utrecht schuldig maakte aan verkrachting en vrijheidsberoving van een vrouw en een poging daartoe bij een tweede slachtoffer is door de rechtbank in Utrecht donderdag veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

De man reed zijn eerste slachtoffer, die 's nachts over straat fietste, met zijn busje aan en dwong haar vervolgens seksuele handelingen bij hem te verrichten. Daarna duwde hij haar zijn busje in. Kort daarna probeerde hij op eenzelfde manier een tweede slachtoffer tot vergelijkbare handelingen te dwingen, maar zij wist uiteindelijk te ontsnappen.

De rechtbank achtte de man ook schuldig aan poging tot doodslag op twee agenten, diezelfde dag. De man reed toen hij probeerde te ontkomen aan de politie in zijn bestelbusje meerdere keren met hoge snelheid tegen een politieauto op, waarin de twee agenten zaten.

Daarnaast werd de man schuldig bevonden aan het bezit van kinderporno (15 afbeeldingen en 2 filmbestanden).

De man heeft volgens de rechtbank door (te pogen) zijn slachtoffers van hun vrijheid te beroven en (te pogen) zijn slachtoffers te verkrachten op ernstige wijze de lichamelijke integriteit van zijn slachtoffers geschonden. De slachtoffers hebben ernstige traumatische ervaringen opgelopen, die zij nooit meer geheel zullen kwijtraken. De rechtbank woog ook mee dat de verdachte volstrekt willekeurig zijn slachtoffers had uitgezocht, waardoor in de maatschappij een sterk gevoel van onrust is ontstaan.

De rechtbank achtte strafverzwarend dat verdachte eerder in aanraking is geweest met justitie en dat hij twee jaar geleden werd veroordeeld voor een poging tot wederrechtelijke vrijheidsberoving onder soortgelijke omstandigheden. Verdachte zat voor onder andere dat feit een gevangenisstraf uit, maar keerde niet terug na zijn verlof, waarna hij opnieuw toesloeg.

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 25 februari 2010 Naar boven