Gemeente Dalfsen

GGD IJsselland: blijf alert op Q koorts

25-02-2010

Het meeste risico op besmetting is tijdens de lammerperiode van februari tot en met mei

ZWOLLE - Hoewel er in de regio IJsselland vooralsnog geen urgente problemen zijn en er sprake is van een stabiele situatie, adviseert GGD IJsselland haar inwoners alert te zijn en te blijven op de verschijnselen van Q koorts. Zeker nu het lammerseizoen in aantocht is.

In het werkgebied van GGD IJsselland zijn tot nu bij twee bedrijven Q koorts vastgesteld. Eentje in Dalfsen en eentje in Kuinre. Wat dat betreft is de situatie geheel anders dan in Noord-Brabant waar veel ziektegevallen en besmette bedrijven bekend zijn. Toch is het goed om de ontwikkelingen te blijven volgen en te informeren bij de GGD of andere diverse instanties als er vragen of onduidelijkheden zijn, zo luidt het gezondheidsadvies van GGD IJsselland als het gaat om Q koorts. Ook wordt geadviseerd om tijdig naar de huisarts te gaan bij klachten zoals koorts, hoofdpijn of hoesten. Q koorts begint namelijk vaak met een griepachtig ziektebeeld, al heeft meer dan de helft van de mensen met Q koorts geen klachten.

Bacterie
Hoewel Q koorts niet van mens tot mens overdraagbaar is, is besmetting met Q koorts niet te voorkomen. Een ieder kan de bacterie via de lucht inademen, wat veelal gebeurt tijdens het lammeren van besmette geiten of schapen. Besmette melkgeiten en melkschapen zijn dan ook de bron van de ziekte bij mensen. De bacterie kan ook in melk, mest en urine zitten, maar niet in het vlees van de geit of het schaap.

Het meeste risico op besmetting is tijdens de lammerperiode van februari tot en met mei. Dit geldt vooral voor mensen met een verminderende afweer, patiënten die hartklachten hebben en zwangere vrouwen. Voor deze doelgroepen geldt dat direct contact met melkgeiten en melkschapen zoveel mogelijk vermeden moet worden, aldus GGD IJsselland.

Kinderboerderij
GGD IJsselland heeft gemerkt dat er de nodige vragen zijn. Bijvoorbeeld over kinderboerderijen. Dieren op kinderboerderijen hebben echter zelden Q koorts. Sinds begin dit jaar worden alle schapen en geiten op kinderboerderijen in Nederland gevaccineerd. Het risico op besmetting is daardoor veel kleiner, maar is nog wel aanwezig.

GGD IJsselland heeft al de nodige acties ondernomen. Zo zijn er diverse brieven gestuurd naar medische professionals, scholen en bestuur. Ook zijn de betrokkenen van de twee bedrijven persoonlijk geïnformeerd en heeft GGD IJsselland deelgenomen aan de informatieavond over Q koorts in de gemeente Dalfsen. Verder blijft GGD IJsselland alert op de landelijke ontwikkelingen en het vastgestelde Q koorts beleid.

Meer informatie
Het Team Infectieziektebestrijding van GGD IJsselland kan meer informatie verstrekken. Dat kan op telefoonnummer 038-4281565 of via e-mail: infectieziekten@ggdijsselland.nl. Ook kan een ieder de website van de GGD IJsselland (www.ggdijsselland.nl) raadplegen, waarop naast allerlei informatie, ook de nodige verwijzingen staan naar andere websites. Zo is er een algemene website met allerlei informatie, doorverwijzingen en laatste stand van zaken:
www.qkoortsinnederland.nl.