Politie Zaanstreek-waterland

Blazen geblazen bij staandehoudingen

24 uur per dag controle op alcoholgebruik in het verkeer

Zaandam, regio, 24-02-2010 o Donderdagavond heeft de politie op de Provincialeweg Zaandam-Castricum (N203) een verkeerscontrole gehouden.

Behalve op snelheid werd ook op het rijden onder invloed
gecontroleerd. Alle negentien automobilisten die te hard reden, werden aan een blaastest onderworpen. En ook de bromfietser die bekeurd werd omdat hij geen rijbewijs had en over de hoofdrijbaan reed, werd gecontroleerd op alcoholgebruik. Nog eens honderd bestuurders werden speciaal voor een blaasproef aan de kant gezet. Geen enkele bestuurder had (teveel) gedronken.

Naast gerichte alcoholcontroles, die vooral in de avonduren worden gehouden, controleert de politie bestuurders ook s middags en s ochtends altijd op het gebruik van alcohol. Dat betekent dat iedereen die wegens een overtreding aan de kant gezet wordt, ongeacht het tijdstip, moet blazen.Ook overdag is de kans immers aanwezig dat eenzogenaamde probleemdrinker tegen de lamp loopt. Maar ook niet-alcoholisten kunnen nog wel eens voor verrassingen zorgen wanneer ze na een avondje doorzakken de volgende ochtend vergeten rekening te houden met de restalcohol in hun bloed. Behalve bezoekers van horecagelegenheden willen bijvoorbeeld ook bezoekers van
sportverenigingen nog wel eens verzuimen de auto te laten staan als ze wat hebben gedronken. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de sporters wel eens onder invloed rijdt. Bestuurders die zoveel hebben gedronken en meer dan tweeënhalf keer zoveel alcohol in hun bloed hebben als wettelijk is toegestaan, moeten een EMA-cursus (Educatieve Maatregel Alcohol in het verkeer) van het CBR volgen. Deze verplichte cursus kost de overtreder ongeveer 700 euro. De driedaagse cursus is een maatregel van het CBR en staat dan ook los van de straf die justitie oplegt. Voor beginnend bestuurders is er ook nog de tweedaagse LEMA, de Lichte Educatieve Maatregel Alcohol in het verkeer. De politie stuurt (beginnend) bestuurders door naar het CBR wanneer ze meer dan tweeënhalf keer de voor hen geldende alcohollimiet hebben overschreden, of al eens eerder zijn aangehouden. In totaal moesten in Zaanstreek-Waterland vorig jaar 141 bestuurders, een vijfde van alle aangehouden alcomobilisten, een cursus volgen bij het CBR. Nog eens 109 drankrijders kregen een oproep voor een onderzoek door een arts of psychiater vanwege zeer ernstige twijfels over de rijvaardigheid en/of rijgeschiktheid. Bij het niet volgen of niet betalen van de cursus of onderzoek mag de bestuurder niet meer autorijden; het rijbewijs wordt dan ongeldig verklaard door het CBR.