FNV


25-2-2010

Herdenk de Februaristaking

Vandaag wordt herdacht dat tienduizenden Amsterdammers op 25 februari 1941 het werk neerlegden uit protest tegen de jacht op Joodse landgenoten door de Duitse bezetters en hun Nederlandse handlangers. Op diezelfde dag en de dag erna werd in de Zaanstreek, Hilversum en andere plaatsen ook gestaakt. Traditiegetrouw is de FNV elk jaar aanwezig bij de herdenking op 25 februari.

De Februaristaking 1941 staat symbool voor solidariteit, saamhorigheid, tolerantie en gelijkwaardigheid en voor de strijd tegen rassenwaan. Het is in die geest dat jaarlijks de stakers van toen worden herdacht. Tijdens haar toespraak vorig jaar zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius hierover: "De Februaristaking is een symbool van de mens die boven zichzelf uitstijgt en zijn nek uitsteekt voor een ander."

De herdenking vindt plaats op 25 februari om 16.45 uur bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Voorafgaand aan de herdenking, organiseert het Amsterdamse Abvakabo FNV-comité elk jaar een eigen bijeenkomst, waar onder anderen FNV-vicevoorzitter Peter Gortzak een toespraak zal houden. Deze bijeenkomst begint om 14.30 uur en vindt plaats in de filmzaal van de Stopera, Waterloopplein 28.