VU medisch centrum

Oases voor patiënten

Brightsite VUmc koestert het leven

25 februari 2010

VU medisch centrum besteedt in de nieuwbouw veel aandacht aan het concept 'healing environment'. Sommige faciliteiten krijgen daarbij extra aandacht bij de bouw en inrichting. Dit zijn de Brightsites van VUmc: 'oases' in het ziekenhuis en de poli. Fokke Rakers vertelt er bevlogen over. "Met Brightsites geeft VU medisch centrum letterlijk vorm aan onze kernwaarden: zorgvuldig, betrokken en ambitieus."

Fokke Raker: `Binnen VUmc hebben we de ideeën voor healing environment vertaald naar een eigen concept Brightsite VUmc' Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar healing environments. Daglicht, uitzicht, zachte kleuren, natuur en reductie van geluid veraangenamen een verblijf in een ziekenhuis en kunnen zelfs een positief effect hebben op herstel. Directeur projectbureau huisvesting Fokke Rakers: "Binnen VUmc hebben we de ideeën voor healing environments vertaald naar een eigen concept: Brightsite VUmc. Daarbij gaat het niet alleen om het uiterlijk van de gebouwen of faciliteiten, maar nadrukkelijk ook om de betekenis van de omgeving voor diegene die erin verblijft. We willen ruimte geven aan herstel, aan zelfstandigheid en aan zinvolle ontmoetingen."

Nieuwe Brightsites
Deze maand wordt de bouw van de nieuwe dagkliniek voor oncologie gestart, een prachtige Brightsite. "Rust, privacy en zelfstandigheid zijn belangrijk in dit dagcentrum", vertelt Rakers. "Er komen verschillende units. Voor onderzoek en dagbehandeling, werkplekken, ruimtes om je even terug te trekken of om samen met een familielid ongestoord te wachten op een behandeling of afspraak. En er komt ook een bibliotheek en een grote open keuken, waar bijvoorbeeld voorlichting over voeding kan worden gegeven. We behandelen mensen met kanker niet alleen, maar helpen ze ook hun leven weer op te pakken."

De ruimtes voor medewerkers in het dagcentrum worden dynamischer. Er komen geen kantoren, maar open werkplekken en overlegruimtes. Er is veel aandacht voor ICT, zo zijn alle verbindingen draadloos en is er volop de mogelijkheid voor video-conferencing.

Fokke Rakers: "De essentie van Brightsites is dat we ons steeds weer proberen te verplaatsen in de gebruiker van de ruimte. Wat zou je bijvoorbeeld wensen als je dementerend bent en hier voor onderzoek komt, als je onzeker bent of ongerust? Ik denk dat veiligheid en geborgenheid voor deze patiënten extra belangrijk is. Het nieuwe Alzheimercentrum dat eind dit jaar wordt opgeleverd wordt een Brightsite. De wachtruimte krijgt de vorm van een gesloten bloem waar de patiënten zich tussen de onderzoeken door kunnen terugtrekken."
Er is niet één formule voor Brightsites benadrukt Rakers. "Het gaat steeds om de ideale balans tussen drie aspecten die het herstel van patiënten kunnen bevorderen: Cure (genezing), Care (verzorging) en Comfort (welbevinden). In een wachtkamer of in het personeelsrestaurant krijgt 'comfort' meer nadruk, in een behandelruimte ligt de nadruk meer op 'cure'."

Neutrale basis
"Onze basisinrichting moet goed zijn. Rustig, aangenaam, neutraal. Dat kan in kleine, praktische zaken zitten. Neem bijvoorbeeld de gangen. Die zijn in de eerste plaats functioneel, maar ook hier verplaatsen we ons in de gebruikers. Voor patiënten die in een bed worden vervoerd, is het onplezierig om het felle neonlicht in de ogen te krijgen, daarom kiezen we voor verlichting tegen de wanden, dat zorgt voor aangenaam strijklicht."

Aan de neutrale basis worden heel gericht Brightsites toegevoegd. Het is niet mogelijk om van het hele ziekenhuis één grote Brightsite te maken, weet Rakers. "Dat is onbetaalbaar en bovendien niet wenselijk. Het contrast tussen de neutrale ruimtes en de Brightsites moet behouden blijven." Wel zal het aantal Brightsites in de toekomst groeien. "Bij alles wat nu gebouwd of verbouwd wordt, houden we Brightsite in gedachten. Sommige ruimtes lenen zich er voor, andere niet. En er zijn ook veel afdelingen die simpelweg nog niet toe zijn aan een verbouwing of renovatie. Neem bijvoorbeeld de klinische afdelingen die zijn zeven jaar oud en zien er nog prima uit."

Groene toekomst
Toekomstplannen voor Brightsite VUmc heeft de directeur projectbureau huisvesting volop. "Ik hoop bijvoorbeeld dat het lukt om tussen nu en tien jaar op de plaats van de huidige tuin een grote zorgtuin te creëren in het binnengebied, omringd door een nieuw te bouwen polikliniek, het Imaging Center, het nieuwe revalidatiecentrum en het beddenhuis. Een parkachtige, omsloten en beschutte tuin van honderd bij honderd meter waar je vanuit het ziekenhuis op uitkijkt, waar je het zonlicht en de natuur ervaart en waar je de buitenlucht kunt inademen. Dat zou een waardevolle Brightsite kunnen worden voor patiënten, bezoekers én medewerkers."

Janneke Staats
bron: Tracer