VU medisch centrum

Winnende teams schuiven aan bij de raad van bestuur

25 februari 2010

In het kader van multidisciplinair samenwerken werden tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de eerste keer in de geschiedenis van VUmc teamprijzen toegekend. Het OK-team van urologie en het schisisteam vielen die bijzondere eer te beurt. Na de prijsuitreiking werden de prijswinnaars gefêteerd op een diner met de raad van bestuur.

"We zijn er trots op dat we de prijs hebben gekregen", stelt André Vis. De uroloog en stafarts werkt sinds twee jaar bij VUmc. "Urologie is een bloeiende afdeling", zegt hij. "Alle neuzen staan dezelfde kant op, er heerst een goeie sfeer. Er is veel kennis en kunde in huis, mensen die wat kunnen en wat te bieden hebben. Die trekken ook weer patiënten aan."

Verrassing
De toekenning van de prijs kwam voor Vis enigszins als verrassing. Er waren maar liefst zestien gegadigden voor de prijs. "We hebben het principe ingestuurd van de OK-marathon. Die hadden we in het weekend gepland, waarbij alle specialisten en disciplines bij elkaar kwamen. Het kostte ons twee vrije dagen, maar we deden het voor onze patiënten." Het bleek een winnende combinatie.

Tegelijkertijd brengt het Vis bij een heikel punt. De extra inspanning tijdens de OK-marathon lijkt immers een druppel op een gloeiende plaat. "VUmc, afdeling urologie, heeft een enorme wachtlijst en met de gebruikelijke middelen komen we eigenlijk niet meer uit. De OK kan de benodigde zorg niet faciliteren. Ik schaam me tegenover de patiënten dat die wachtlijst zo lang is. We hebben echter laten zien dat we voor hen klaar staan." Eind maart wil de afdeling urologie dat opnieuw bewijzen. "We hebben twee OK's voor protheses ingepland. Het gaat om implanteren van sluitspier- of erectieprotheses, relatief dure ingrepen. Daar is een flinke wachtlijst voor, die willen we voor een deel wegwerken."

Schisisteam
"Wij staan op de schouders van onze voorgangers", zegt plastisch chirurg Peter Don Griot bescheiden. Het schisisteam, waarbij het gaat om kinderen met een lip-, kaak- of verhemeltespleet, bestaat al tweeënveertig jaar. Samenwerking van verschillende disciplines stond daarin al langere tijd centraal. "We hebben de prijs gekregen omdat we al vrij lang doen wat het ziekenhuis graag uitdraagt; namelijk door samenwerken betere resultaten neerzetten. Vroeger moest een patiënt apart langs ieder specialisme en daar was veel tijd mee gemoeid. Nu zitten we in één kamer en kunnen ouders en patiënten hun vragen allemaal in één keer kwijt."

Het mes snijdt overigens aan meer kanten. "We hebben vrij frequent contact met elkaar en daarom kunnen de deelnemers aan het schisisteam vrij eenvoudig een onderzoek met elkaar opzetten. Dat heeft in het verleden tot een aantal promoties geleid. Voor het onderwijs is het van belang om te laten zien wat multidisciplinair werken inhoudt en betekent."
Het zal tijdens het in een prettige sfeer verlopen diner met de raad van bestuur zijn besproken. En waar praat je nog meer over als je met de raad van bestuur dineert? Don Griot: "Als je met Jean Savelkoul aan tafel zit dan wil je weten waar het ziekenhuis in de toekomst naar streeft. We praatten over de verbouwplannen en waar polikliniek uiteindelijk moet komen."
Hij breekt een lans voor de vergoedingen in de multidisciplinaire zorg. "Voor dit soort teams is die niet goed geregeld. De huidige vergoeding staat niet in verhouding tot het aantal deelnemers dat in het schisisteam zit. Er is een heel grote winst voor de patiënt, maar financieel wordt het niet gecompenseerd."

Ruud Pattiapon

bron: Tracer