D66

donderdag 25 februari 2010

Op naar versie 2.0 van Europeana!

Je hoeft al sinds 2008 niet meer naar het Louvre in Parijs, of het Rijksmuseum in Amsterdam om Europese topstukken te zien. In november dat jaar ging www.europeana.eu live. Een website met een digitaal overzicht van eeuwen aan Europese cultuur en wetenschap voor iedereen beschikbaar in één muisklik.


2.0

Marietje Schaake presenteert in maart het rapport Europeana, the next steps . Het EP vindt het een belangrijk project en adviseert de lidstaten om de site naar een nog hoger plan te brengen. Het is tijd voor versie 2.0, vindt het EP.

Europees erfgoed

Dit jaar moeten er 10 miljoen foto´s, video´s en teksten via de site te bekijken zijn. Europarlementslid Marietje Schaake pleit ervoor dat ook Europees cultureel erfgoed dat zich momenteel buiten de grenzen van de Europese Unie bevindt beschikbaar moet komen op de website. Dat is nu nog niet het geval. "Ik denk dan bijvoorbeeld aan kunst of literatuur uit de voormalige koloniën , maar ook uit Zwitserland, de Balkan en Turkije. De Europese cultuur zie je overal ter wereld, soms zijn dat gevoelige verhalen, maar ze horen ook bij Europees erfgoed."

één Europees auteursrecht

Een ander heet hangijzer dat door Europeana opnieuw wordt benadrukt is het auteursrecht. Op dit moment kent Europa 27 verschillende regelgevingen. Het is zelfs voor grote bedrijven duur en arbeidsintensief om bijvoorbeeld online muziek aan te bieden na in 27 landen de rechten gekocht te hebben. Daarvan zijn kleine bedrijfjes en consumenten de dupe. "Ik pleit al langer voor één Europees auteursrecht", zegt Schaake.

wiki

Een van de problemen van Europeana is het gebrek aan bekendheid bij de burgers. Schaake is ervan overtuigd dat de betrokkenheid van Europeanen wordt vergroot als je ze op de site de mogelijkheid geeft om zelf foto´s en video´s te uploaden. " Er moet een Europeana wiki komen die Europeanen zelf de mogelijkheid geeft content te uploaden ", licht ze toe.

Interview Marietje Schaake op Europarl TV (vanaf 5´08´´)