D66

donderdag 25 februari 2010

Zeer sterke stijging lokale lasten bij PvdA, CDA en VVD

Deze ochtend publiceerde de Volkskrant een analyse van de ontwikkeling van de lokale lasten in Nederland sinds 2006. De analyse van de Volkskrant is verre van foutloos. Allereerst wordt D66 in colleges geplaatst waar wij niet in zitten. Daarnaast worden zeer kleine absolute en procentuele verschillen opgeblazen. Ten slotte wordt geen aandacht besteed aan de zeer nadrukkelijke aanwezigheid van PvdA, maar ook CDA en VVD, in de colleges die de lasten zeer sterk (20% of meer) hebben laten stijgen. De PvdA en het CDA zitten elk in 2/3 van deze colleges. De VVD in de helft.

De Volkskrant loopt allereerst wel erg vooruit op de verwachte goede resultaten van D66 in de verkiezingen van 3 maart. Anders dan de Volkskrant in haar analyses aan neemt, maakt D66 geen deel uit van het college in Tilburg, Voerendaal, Middelharnis of Niedorp. In enkele gevallen hebben we zelfs nu nog geen raadszetel. In 20% van de gemeenten die de Volkskrant meeneemt als D66 gemeente nemen wij niet deel aan het college. Geen geringe fout.

Daarnaast worden in de verslaggeving kleine verschillen opgeblazen. Elk van de onderzochte partijen neemt deel aan colleges die een gemiddelde lasten stijging van 9 a 10 procent veroorzaakten. Een verschil van rond de 10 tot 15 Euro op jaarbasis. Wanneer gemiddelden zo dicht bij elkaar zitten, is het interessanter te kijken naar uitschieters. Dat laat de Volkskrant grotendeels achterwege.

De Volkskrant heeft weinig aandacht voor die gemeenten waar de lasten zeer sterk stijgen en noemt hier opvallend genoeg ook niet man en paard. Dit zijn onder andere gemeenten als Leiden, Hilvarenbeek, Ijsselstein, Hardinkxveld-Giesendam en Neerijnen. Er zijn in het Volkskrant onderzoek 36 gemeenten waar de lasten met 20% of meer gestegen zijn. Die gemeenten worden meestal bestuurd door colleges waar de PvdA (27 keer), CDA (27) en ook de VVD (17) deel van uit maken. Groen Links zit in 10 van dergelijke colleges. D66 zit slechts in 1 van dergelijke gemeentebesturen. Bij D66 is dus, anders dan bij anderen, geen sprake van zeer sterke stijgingen van lokale lasten.

Kijk of uw eigen gemeente ook een voorbeeld is van zeer sterke stijging van lokale lasten in het bijgevoegde overzicht.