Gemeente Venray

Bijzondere kunst ontdekt in gemeentehuis

25 februari 2010

Bijzondere kunst ontdekt in gemeentehuis

Wethouder Ike Busser onthulde vorige week donderdag in de burgerzaal van het gemeentehuis één van de veertien afbeeldingen van de kruiswegstatie, de lijdensweg van Christus. De staties werden een halve eeuw geleden gemaakt door de Zuid-Limburgse kunstenaar Eugène Laudy. Tijdens recente voorbereidingen van de renovatie van het gemeentehuis werden ze herondekt.

De zwart-witte staties van glasmozaïek zijn geplaatst in 1959. Toen deed de huidige burgerzaal dienst als kapel van het kloostercomplex van de zusters Ursulinen. Het klooster werd destijds wederopgebouwd, nadat het in de oorlog was verwoest. In 1978 werd het klooster verbouwd tot gemeentehuis en de kruiswegstaties werden ter verbetering van de akoestiek achter houten schotten weggewerkt. Ruim dertig jaar later komen ze weer tevoorschijn.

Restauratie

De onthulde afbeelding is beschadigd; een timmerman sloeg een nagel dwars door het schot toen dat voor de statie werd geplaatst. Mogelijk zijn meerdere staties beschadigd. Wethouder Ike Busser: "We willen de oude elementen van het gebouw zoveel mogelijk bewaren. Daarom hopen we dat de staties gerestaureerd kunnen worden. Een moeilijke klus, want de glasmozaïeken zijn verlijmd op metselwerk. De staties zijn naar verwachting weer zichtbaar na de renovatie, als de voormalige kapel verbouwd is tot werkrestaurant en raadszaal."