Belgische Federale Overheid


* Een didactisch hulpmiddel om over de parlementaire democratie les te geven

Een didactisch hulpmiddel om over de parlementaire democratie les te geven

Datum: 25 februari 2010

De Kamer van Volksvertegenwoordigers, de Senaat en de Koning Boudewijnstichting hebben zopas een didactisch hulpmiddel voorgesteld om de beginselen van de Belgische parlementaire democratie te onderwijzen aan jongeren vanaf 16 jaar. Het gaat om een interactieve dvd en een website: www.jongereportersinhetparlement.be.

Interactieve dvd

De dvd bevat interviews met parlementsleden, korte informatieve reportages en interactieve opdrachten. De interviews maakten jongeren zelf in het federaal parlement tijdens de workshops Reporters van de democratie. Meer dan dertig parlementsleden komen aan het woord over de verschillende aspecten van het politieke leven in de Wetstraat.

Dankzij de volgende vier thema's kunnen leerlingen en leerkrachten de werking van het federaal parlement leren kennen:
* de mensen in het parlement

* het werk in het parlement

* het federaal parlement in het federale België
* het parlement en de burger.

Bij elk van de vier thema's kunt u interviews en reportages bekijken. Aan het eind van elk filmpje volgt een 'En jij?'-vraag, gericht aan de leerlingen, waarmee de discussie in de klas kan starten: 'Waarom zou jij in de politiek gaan?', 'Welke wet zou je wel eens willen maken?' ...
Per thema is er telkens ook een korte quiz en een opdracht voorzien. Een mooi extraatje op de dvd is de interactieve plattegrond van het Paleis der Natie.

Bestel gratis de dvd

Website

Op de bijbehorende website www.jongereportersinhetparlement.be vinden leerkrachten lesbrieven met achtergrondinformatie, extra quizzen, opdrachten en nuttige links. De lesbrieven geven duiding over de inhoud van elke reportage. Aanvullend zijn er suggesties voor verdere uitwerking of verdieping van elk thema.

Raadpleeg de website www.jongereportersinhetparlement.be