De Mandemakers Groep koopt Nobia's 50% belang

25/02/2010 15:47

De MandemakersGroep

De Mandemakers Groep koopt Nobia's 50% belang in Culinoma en neemt tevens alle aandelen van Nobia in Pronorm over

De Mandemakers Groep is een private familie-onderneming gevestigd te Waalwijk in Nederland.

Nobia is een beurs genoteerde onderneming genoteerd aan de beurs van Stockholm in Zweden.

Pronorm Einbauküchen GmbH is een fabrikant van keukenmeubelen gevestigd te Vlotho in Duitsland.

DMG en Nobia zijn in 2007 onder de naam Culinoma een joint venture aangegaan om een ruim marktaandeel in de Duitse keukenmarkt te verwerven.

Met name de cultuurverschillen tussen beide bedrijven hebben er toe geleid dat de bestaande joint venture niet meer de gewenste toegevoegde waarde bracht. Deze cultuurverschillen kwamen met name tot uiting in een verschil van inzicht, het in de markt zetten van verkoopconcepten en in de aansturing van de Culinoma bedrijven. Met name om die reden

en de groeikansen die DMG in Duitsland ziet, heeft zij besloten het aandeel van Nobia in Culinoma over te nemen.

De huidige Culinoma bedrijven en Pronorm Einbauküchen GmbH realiseren tezamen in 100 showrooms en 2 fabrieken een omzet van meer dan EUR 300 mio. Tot de Culinoma groep behoren Plana Küchenland GmbH, Michael Marquardt GmbH, ASMO GmbH, Vesta GmbH en Küchenpohl GmbH.

Aangezien Pronorm een belangrijke leverancier is van Culinoma en DMG kon Nobia instemmen met de overname van hun aandeel in Culinoma onder voorwaarde dat de in hun bezit zijnde aandelen van Pronorm ook zouden worden overgenomen door DMG. Ondanks het feit dat productie van keukenmeubelen voor DMG geen core business is, heeft DMG gemeend deze wens te moeten honoreren.

Pronorm Einbauküchen GmbH is aangekocht door een buitenlandse vennootschap, waarin DMG een belangrijke aandeelhouder is.

DMG ziet uit naar een nog intensievere samenwerking met de Culinoma groep en verwacht dat haar inbreng en ervaring op de internationale markten verdere positieve ontwikkelingen voor de groep met zich mee zullen brengen.

De directeuren van de Culinoma bedrijven juichen de nieuwe ontwikkelingen van harte toe en de reactie van de directie van Pronorm is als volgt :

"Wij krijgen een nieuwe sterke eigenaar", aldus Pronorm-directeur Heinz Hachmeister. "Daarmee wordt de continuïteit van ons bedrijf gewaarborgd en vormt dit een stevig fundament voor de toekomst." De overname door DMG heeft geen gevolgen voor de huidige bedrijfsvoering van de onderneming.

De Mandemakers Groep, waarvan dhr. Ben Mandemakers eigenaar is, is marktleider op de Nederlandse keukenmarkt. Het concern is ook in België, Tsjechië, Polen en Cura(cc)ao vertegenwoordigd. Naast de keukenbranche heeft het concern een sterk groeiende positie in de Nederlandse sanitair- en meubelmarkt. Het concern heeft 5.000 medewerkers, rond 350 keuken-, meubel- en sanitairshowrooms en streeft een verdere groei in Europa na. De onderneming van Ben Mandemakers behaalt een jaaromzet van ruim 1,3 miljard euro.





http://www.dmg.eu