Gemeente Edam-Volendam

Schoonmaakbeurt waterleiding in Edam-Volendam e.o.

waterkraan PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland start in maart afhankelijk van de weersomstandigheden, met de schoonmaak van de waterleidingen in Zaandam, Oostzaan, Landsmeer, Waterland en Edam-Volendam. De werkzaamheden duren tot juli 2010. Het doorspoelen van de leidingen, `spuien', moet ervoor zorgen dat het water van goede kwaliteit blijft. PWN streeft ernaar de overlast tot een minimum te beperken.

Helder water uit de kraan lijkt vanzelfsprekend, maar dat is allerminst het geval. Water in het leidingnet kan bruin worden, omdat het ijzer en mangaan bevat. Dat zijn stoffen die van nature voorkomen in het oppervlakte- en grondwater dat PWN gebruikt voor de productie van kraanwater. IJzer en mangaan zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Ze worden voor het grootste gedeelte uit het water gefilterd. Een kleine hoeveelheid komt door de filters heen en zet zich af in het leidingnet. Wanneer de stroomsnelheid van het water in het leidingnet plotseling toeneemt of van richting verandert, kunnen stoffen opwervelen en wordt het water troebel.

Om het leidingnet goed te kunnen reinigen, moet eerst de transportring door Zaandam en Purmerend richting Edam-Volendam en Waterland worden doorgespoeld. Om de klanten zo min mogelijk overlast te bezorgen, wordt de transportring 's nachts doorgespoeld in de periode van 1 maart - 12 maart, afhankelijk van de vorst. Globaal ziet de vervolgplanning er als volgt uit: Edam, Volendam, Zaandam (Poelenburg), Oostzaan en Landsmeer. De bewoners van deze gebieden worden voorafgaand aan de schoonmaakwerkzaamheden schriftelijk geïnformeerd.

PWN reinigt dit jaar 250 kilometer waterleiding in de regio Zaandam, Oostzaan, Landsmeer, Waterland en Edam-Volendam. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd in de gemeenten. De planning en de voortgang van de werkzaamheden zijn dagelijks te volgen op www.pwn.nl/spuiwerkzaamheden.

De overlast voor de klanten wordt tijdens de werkzaamheden tot een minimum beperkt. Tijdens het spuien is water gewoon beschikbaar. Wel is het mogelijk dat er tijdens de werkzaamheden minder waterdruk is. Ook kan er bruin water uit de kraan komen. De spuiwerkzaamheden duren 15 tot 30 minuten per straat. PWN adviseert tijdens de doorspoelwerkzaamheden het waterverbruik te minimaliseren en geen wasmachine te gebruiken, vanwege de kans op bruine vlekken in de was. Mocht de was onverhoopt verkleurd zijn, dan is het raadzaam de was nat te houden en opnieuw te wassen.