Politie Groningen

Politie rolt zes hennepkwekerijen tijdens actie op

Groningen, 25-02-2010 o De politie heeft woensdagochtend- en middag op zes adressen in de stad Groningen hennepkwekerijen opgerold. De actie vond plaats op grond van anonieme tips en klachten uit de buurt. Zo was er op een adres aan de Cortinghlaan sprake van wateroverlast.

Van de tien verdachte adressen werd in zes woningen aan de Bentismaheerd (2x), Barmaheerd, James Wattstraat, Orionlaan en de Cortinghlaan in Groningen een hennepkwekerij aangetroffen en opgerold. De politie hield op drie adressen een verdachte aan. Zij werden meegenomen naar het politiebureau. Na het afleggen van een verklaring werden zij in vrijheid gesteld. De politie trof in totaal 1267 hennepplanten met toebehoren aan.

In de woningen aan de Bentismaheerd werden respectievelijk 84 en 130 hennepplanten gevonden. Het adres op de Barmaheerd had 40 planten, terwijl het pand op de James Wattstraat een kwekerij met 125 hennepplanten had. Ten slotte troffen de agenten op de Orionlaan 288 planten en op de Cortinghlaan 600 planten aan. In vier panden werden geen hennepkwekerijen aangetroffen. Alle kwekerijen werden ontmanteld en met behulp van een kraakwagen van de milieudienst opgeruimd en vernietigd. De bewoners van drie adressen worden nog gehoord over de hennepkwekerij in hun woning.

Straatwaarde

Eén plant levert ongeveer 20 gram hennep op. Woensdag werden in totaal 1267 planten aangetroffen. Een rekensom van 1267 x 20 gram resulteert in ruim 25 kilo hennep. Eén kilo hennep heeft een waarde van ongeveer 3000 euro. De opbrengst voor de hennepkwekers zou minimaal 75.000 euro hebben opgeleverd. In een koffieshop betalen klanten zon 8 euro voor een gram hennep. In dit geval ligt de straatwaarde van de gisteren in beslag genomen hennep op 200.000 euro.