Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Hoge opleiding steeds minder garantie voor succes

25 februari 2010

De huidige hoger opgeleiden hebben minder succes op de arbeidsmarkt dan hoog opgeleide generaties voor hen. Carrières zijn in de afgelopen decennia bovendien steeds minder stabiel en kwetsbaarder geworden, voor zowel hoog als laag opgeleiden. Dat toont NWO-wetenschapper Anna Manzoni aan in haar unieke onderzoek naar arbeidsmarktmobiliteit. Veel eerdere onderzoeken op dit gebied zijn volgens haar vaak te beperkt.

Anna Manzoni bestudeerde in detail hoe de carrières van verschillende generaties Duitsers, Nederlanders, Italianen en Engelsen in de afgelopen decennia veranderd zijn. Loopbanen blijken vooral minder stabiel te zijn dan voorheen. Eén van de redenen daarvoor is de toegenomen deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt. Vrouwen onderbreken hun carrière vaker om voor hun kroost te zorgen en hebben bovendien daarna meer moeite om weer een positie op de carrièreladder te veroveren.

Goede voorbereiding is het halve werk
Investeren in opleiding en ervaring is de moeite waard en leidt vaak tot een betere carrière. Dit betekent echter wel dat buitenstaanders op de arbeidsmarkt, zoals lager opgeleiden, minder makkelijk aan de bak komen en meer van baan wisselen. Carrières zijn steeds flexibeler, maar daardoor ook steeds kwetsbaarder. Volgens Manzoni is het daarom goed om te bestuderen hoe loopbanen zich door de tijd en in verschillende contexten ontwikkelen.

Voor haar onderzoek maakte Manzoni gebruik van prospectieve data, waarvoor dezelfde mensen ieder jaar dezelfde vragen krijgen voorgelegd over hun werk in het afgelopen jaar (paneldata), maar ook van retrospectieve data, waarvoor mensen op verschillende momenten worden bevraagd over hun voorbije carrière (levensloopdata) om zo inzicht te krijgen in de carrière van begin tot eind. Daardoor zijn haar resultaten betrouwbaarder dan die van eerdere analyses. Volgens Manzoni zijn de levensloopdata veel bruikbaarder dan gedacht. Mensen blijken opmerkelijk goed in staat om hun levensloop te reconstrueren. Door veel materiaal te bekijken, kunnen onderzoekers makkelijker fouten in de rapportage ontdekken en corrigeren.

Anna Manzoni voerde haar onderzoek uit met subsidie uit de Vrije competitie van NWO-gebied Maatschappij- en Gedragswetenschappen (MaGW) en promoveerde onlangs aan de UvT. Met de Vrije competitie bevordert NWO vernieuwend en kwalitatief hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek. In de Vrije competitie van MaGW kunnen aanvragen worden ingediend over de volle breedte van het wetenschapsgebied MaGW.

Over NWO
NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

..............................