Senternovem

25-02-2010 | CineMec als eerste bioscoopgebouw een A-label

Energielabel steeds belangrijker in de markt

Onlangs ontving bioscoop en evenementenbedrijf Cinemec in Ede een energielabel A voor de uitzonderlijk energiezuinige status van het gebouw. Het label werd uitgereikt op het symposium Investeren in Besparen, dat Agentschap NL organiseerde. Met het label is CineMec duidelijk zichtbaar als energiezuinige locatie en het kan zich als zodanig positief onderscheiden van de concurrentie.

Directeur Gerben Kuipers is zich wel bewust van de onderscheidende waarde van het A-label dat hij heeft ontvangen. "Ik ga zeker gebruik maken van de promotionele mogelijkheden. We zijn trots op ons gebouw en de energieprestatie en het is fantastisch dat we hierdoor nog interessanter zijn voor bepaalde doelgroepen, zoals de lokale- en Rijksoverheid".

Labeleisen
Het energielabel voor de utiliteitsbouw laat in één oogopslag zien hoe energiezuinig een gebouw is en maakt het makkelijk om te benchmarken op energiebesparing. In het kader van het beleid van duurzaam inkopen is dit een groot goed, want het rijk koopt en huurt sinds 2010 alleen nog kantoorgebouwen met minimaal een energielabel C. Een belangrijke ontwikkeling voor de vastgoedwereld, aangezien de overheid eigenaar of huurder is van circa twintig procent van alle kantoorgebouwen in Nederland. Vastgoedbeheerders zullen moeten verduurzamen om zaken te kunnen blijven doen met de overheid. Het energielabel is daarbij een handig instrument.

Verduurzaming bestaande vastgoed
Het beleid van duurzaam inkopen begint zich inmiddels ook af te tekenen in de markt. Recent onderzoek van de Universiteit Maastricht, in opdracht van Agentschap NL, laat zien dat er een duidelijke beweging is naar verduurzaming van de bestaande voorraad. Een meerderheid van de beleggers en investeerders is van plan investeringen te doen om de energiebesparing van hun portefeuille te verbeteren. Dat blijkt ook hard nodig, want slechts een derde van de gelabelde kantoorpanden voldoet aan de duurzame inkoopeis en heeft een C-label of hoger.

Het energielabel
Het energielabel is sinds 2008 verplicht bij verkoop of verhuur van utiliteitsgebouwen. Het label is een instrument om gebouwbeheerders en
-eigenaren objectief te informeren over de energieprestatie van hun gebouw en energiebesparing te stimuleren. Met het label kunnen eigenaars en beheerders zich op een positieve manier onderscheiden; het laat zien dat men concreet werkt aan duurzaamheid en biedt een handig pakket maatregelen voor energiebesparing, waarmee het gebouw in een betere energieklasse terecht kan komen. Ook de waarde van het gebouw en de eventuele verkoop- of huurprijs van het pand stijgt met een hoger energielabel. Voor huurders zorgt een hoger label voor lagere energielasten.
Wijzigingsdatum | 25-02-2010