Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

25 februari 2010, 16.09 uur

Onder grote belangstelling van de Afghaanse bevolking en lokale leiders hebben brigadegeneraal Kees van den Heuvel, commandant van Task Force Uruzgan, en zijn civiele evenknie Jennes de Mol, vorige week het eerste officiële sportterrein voor de lokale bevolking in Uruzgan geopend. Dit gebeurde op symbolische wijze met een potje doelschieten. "Sport verbroedert, en mensen die sporten zijn niet aan het vechten. Uruzgan scoort met dit sportveld", aldus civiel vertegenwoordiger Jennes de Mol.

De ambassadeur van de Verenigde Staten in Afghanistan, Karl Eikenberry, bracht een bezoek aan Tarin Kowt, de hoofdstad van Uruzgan. De aandacht ging vooral uit naar onderwijs, lokaal bestuur en vrouwenzaken. Eikenberry liet weten blij te zijn dat deze ontwikkelingsvraagstukken centraal staan. Het toont volgens hem aan dat de veiligheidssituatie in Uruzgan zodanig is dat de gesprekken zich nu kunnen concentreren op het verhogen van de levensstandaard van de bevolking. Het bezoek eindigde bij het door Nederland gefinancierde Politie Training Centrum.

Het lokale ziekenhuis in Tarin Kowt is vorige week een verpleegkundigenopleiding gestart. In totaal gaan er 10 Afghaanse vrouwen in opleiding.

Nederlandse militairen werkzaam in het role 2 ziekenhuis op Multinational Base Tarin Kowt hebben 5 burgerslachtoffers opgevangen en verzorgd. Zij raakten op 21 februari gewond door een ISAF-bombardement.

Commando-overdracht

Luitenant-kolonel Woldhuis draagt de vlag en daarmee het commando over aan luitenant-kolonel van Tartwijk. - Foto: ministerie van Defensie

Luitenant-kolonel Don Woldhuis heeft het commando over het Apache-detachement in Tarin Kowt overgedragen aan luitenant-kolonel Carlo van Tartwijk. De gevechtshelikopters leveren vanaf MBTK luchtsteun aan de ISAF-militairen, onder wie de Nederlandse militairen van de Task Force Uruzgan (TFU).

Aanslag op politiecommandant

In Tarin Kowt is vorige week een bermbom ontploft. De bermbom lag in een greppel langs een weg op ongeveer 400 meter van het District Police Station. De aanslag was gericht tegen de politiecommandant van Tarin Kowt, de heer Nayamatullah. Er zijn geen zwaargewonden of doden gevallen.Ook werden er deze week opnieuw meerdere geïmproviseerde explosieven (IED´s) opgespoord en onschadelijk gemaakt.

Vuurgevechten

Nederlandse mariniers op patrouille in Uruzgan. - Foto: ministerie van Defensie

Eenheden van de Afghan National Army (ANA), begeleid door Nederlandse militairen van het Operational Mentor and Liaison Team (OMLT), zijn in de buurt van Tarin Kowt tweemaal in een vuurgevecht geraakt met opstandelingen. In beide gevallen zijn er geen slachtoffers gevallen. Ook raakten Nederlandse Special Forces afgelopen periode diverse keren in vuurcontact met opstandelingen.

Kandahar Air Field (KAF) was afgelopen week meerdere malen het doelwit van een raketaanval. Daarbij zijn geen Nederlandse militairen gewond geraakt. Nederlandse Apache-helikopters kwamen in Uruzgan tweemaal in actie ter ondersteuning van ISAF grondeenheden.

Peiling publieke opinie

De Monitor Publieke Opinie van februari 2010 is als download onder dit bericht te vinden. De monitor is een maandelijkse peiling waarin steun en draagvlak voor de missie wordt gemeten.

Somalië - Operatie Atalanta

Bemanning van Hr. Ms. Tromp staat op post bij de start van hun 2 maanden durende antipiraterij-missie voor de kust van Somalië. - Foto: ministerie van Defensie

Hr. Ms. Tromp is begonnen met Operatie Atalanta welke tot doel heeft de piraterij voor de kust van Somalië te bestrijden. Op dit moment is het schip op patrouille in de Golf van Aden. In de omgeving zijn 12 marineschepen van internationale taskforces actief.

Op 20 februari heeft het World Food Programme bekend gemaakt dat Al-Shabaab, een islamitische verzetsgroep die grote delen van Zuid-Somalië in handen heeft, het onmogelijk maakt nog voedselhulp in Zuid-Somalië te verspreiden. Hierdoor blijven honderdduizenden Somaliërs verstoken van voedselhulp. Door de afnemende zeegang in het Somali Basin neemt de kans op piraterij weer toe.

Verwijzingen

* Monitor ´februari 2010´ Zie het origineel