Nieuw-Vlaamse Alliantie


De Clerck belooft onderzoek on-line haatgroepen (25/02/10)

N-VA-Kamerlid Peter Luykx heeft in de Kamercommissie Justitie de hatelijkheden op sociale netwerksites aangeklaagd. Luykx stelt dat de opmars van haatgroepen op sociale netwerksites als Facebook, LinkedIn, Twitter of Netlog niet meer te stuiten is. Het fenomeen kwam opnieuw onder de aandacht toen journaliste Linda De Win en scheidsrechter Luc Wouters een stortvloed van verwensingen naar het hoofd geslingerd kregen. Peter Luykx lanceerde een oproep om te onderzoeken of er stappen kunnen ondernomen worden tegen haatgroepen of bedreigende taal op de sociale netwerksites.

De hatelijkheden op sociale netwerksites wordt steeds gespierder, zegt Luykx. Dat iemand onze voorkeur niet wegdraagt in sportverband, in de culturele sfeer of in een spelprogramma, mag geen vrijgeleide zijn om iemand aan de schandpaal te nagelen. Dit gaat verder dan een gebrek aan respect. De indruk mag allerminst gewekt worden dat haatgroepen en stoere taal op internet een banaal feit wordt. De vraag is hoe er ingegrepen kan worden zonder het recht op vrije meningsuiting aan te tasten.

In de Kamercommissie Justitie treedt minister De Clerck de mening van kamerlid Peter Luykx bij. In zijn antwoord verduidelijkt de minister dat de Werkgroep Internetrecherche een eensgezind standpunt heeft uitgebracht. Verder onderzoek moet nu uitwijzen of er wetswijzigingen mogelijk zijn om de haatgroepen aan te pakken. Binnen de Federal Computer Crime Unit (FCCU), die belast is met zware misdrijven, staan nu ook specialisten op die internetcriminaliteit in zijn breedste vorm wil opvolgen. Midden februari bezocht De Clerck in Dublin een centrum dat zich reeds buigt over dergelijke on-line fenomenen. De minister is van oordeel dat een globaal initiatief mogelijk is en belooft deze piste te onderzoeken.

Peter Luykx moedigt elke stap in de goede richting aan: Er moet in ieder geval iets gebeuren. De eindverantwoordelijkheid van wat op de netwersites gepost wordt, ligt bij de beheerders. In hun huisreglement vragen zij om geen hatelijkheden, bedreigingen, of gratuit geweld te posten. Maar indien zij zich niet houden aan hun eigen spelregels, dan is een berisping op zijn plaats. Het is alleszins een debat dat de overheden moeten aangaan om het virtuele comfort van de gebruikers te herstellen. Momenteel schieten de netwerksites hun aanvankelijke doelstelling - het (opnieuw) in contact brengen van oude bekenden en nieuwe, interessante contacten gehuld in een feelgood-sfeertje - voorbij. De degradatie tot een get together van mensen met dezelfde irritatie of aversie doet Facebook en andere twitters verzanden in een poel van haat en racisme. En dat kan nooit de bedoeling zijn.