Gemeente Alphen aan den Rijn

Ondernemers De Schans II nemen eigen verantwoordelijkheid

De ondernemers van het bedrijventerrein De Schans II nemen de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van het terrein. Gemeente Alphen aan den Rijn draagt vandaag de eerste taken over aan vereniging parkmanagement. Wethouder Robert Blom, economische zaken, vindt het een geweldige stap voorwaarts en een voorbeeld voor andere bedrijventerreinen. Dit garandeert kwaliteit van het bedrijventerrein op de lange termijn en daardoor waardevaster vastgoed.

De Schans II is het eerste Alphense bedrijventerrein dat werkt volgens het concept parkmanagement. Parkmanagement is een integrale aanpak om de kwaliteit van nieuwe bedrijventerreinen op lange termijn te handhaven of van bestaande terreinen te verbeteren. Bij parkmanagement nemen de gebruikers van het bedrijventerrein de verantwoordelijkheid voor het beheer van het terrein.

Voorzitter van de vereniging, Enrico Daamen, legt uit: We zijn al enkele jaren bezig met alle voorbereidingen. Het opzetten van een vereniging kost tijd en energie. het bestuur van de vereniging bestaat uit leden die dit vrijwillig naast hun eigen werk doen. Daamen: Nu de overdracht geformaliseerd is, kunnen we de volgende stap zetten: het werven van een parkmanager, die optreedt als aanspreekpunt en alle beheertaken gaat coördineren. De eerste stappen zijn al gezet. De bewegwijzering, centrale Blusvoorziening, anti Grafiti overeenkomst, camerabeveiliging, beveiligingssurveillance en gemeenschappelijke Groen onderhoud staan al op de rails. Kortom de voordelen van deze collectiviteit tekenen zich al af.

Kostenbesparing en veiligheid
Wethouder Blom vindt parkmanagement een goede ontwikkeling. We hopen dat meer bedrijventerreinen het voorbeeld van De Schans II willen volgen. Het biedt namelijk behoorlijk wat voordelen voor de ondernemers, zoals kostenreductie. Die kostenbesparing is enerzijds te realiseren door de collectieve inkoop van diensten. Anderzijds neemt de parkmanager veel werk uit handen bij de ondernemers. Ook neemt de veiligheid op het bedrijventerrein toe. Parkmanagement is echter meer dan een inkoopvereniging of een beheerder. Het is de smeerolie tussen de contacten met de gemeente en betrokken ondernemers onderling. Ten slotte biedt parkmanagement een gezamenlijke belangenbehartiging en helpt het ondernemers een vuist te maken in situaties waar dat nodig is. De inzet op kwaliteit zorgt bovendien voor waardevast vastgoed.

Niet alle bedrijventerreinen kunnen met parkmanagement aan de slag. Maar er zijn ook soortgelijk concepten, vertelt Blom. Bijvoorbeeld door het oprichten van een Bedrijfs Investerings Zone (BIZ). Ik wil ondernemers die interesse hebben graag uitnodigen voor een gesprek om te kijken naar de mogelijkheden.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn

Servicenormen