Gemeente Waddinxveen


Druk bezochte Startbijeenkomst ontwikkeling Weids Bloemendaal drukke bijeenkomst

Volop belangstelling bleek voor het Waddinxveense veenweidegebied in het Groene Hart. De Startbijeenkomst ontwikkeling Weids Bloemendaal trok vrijdagmiddag 19 februari met zoân 150 mensen een overvolle raadzaal.

Een week na het tekenen van het Veenweidenconvenant Gouwe Wiericke werd hiermee gestart met de gebiedsgerichte uitwerking van het convenant voor Polder Bloemendaal. Centraal hierin staat de ontwikkeling van de groenblauwe kwaliteiten van de Polder.

De opgaven:

* een aantrekkelijker landschap met minder glas en meer gras,
* versterking van de recreatieve betekenis voor wandelaars en fietsers,

* rijkere flora en fauna en

* landbouwers als landschapsbeheerders perspectief bieden.

De gemeente Waddinxveen wil deze opgaven aanpakken samen met gemeente Gouda, de provincie Zuid-Holland én de mensen uit het gebied. De Waddinxveense wethouder Lont tekende hiervoor samen met zijn Goudse collega de heer Menkveld de Startovereenkomst ontwikkeling Weids Bloemendaal. Daarmee is de basis gelegd om samen te werken aan een ontwikkelingsplan bestaande uit een inrichtingsvisie & uitvoeringsprogramma.

De planvorming in samenspraak met belanghebbenden is hiermee begonnen. Voor de invulling van het ontwikkelingsplan zal vervolgoverleg worden georganiseerd met bewoners, grondeigenaren en natuurorganisaties. Uit het betoog van de woordvoerder van de Brugwegbewoners, de heer Van Beek, bleek alvast dat op de actieve medewerking van de bewoners is te rekenen. Inspiratie voor de toekomstige inrichting van de Polder werd ingebracht door Thijs van Hees met zijn inleiding op de expositie âStadse fratsen en groene grollenâ van het Gouds Regionaal Architectuur Platform. Deze expositie is tot en met eind maart (uitgezonderd de verkiezingsweek) te bezichtigen in het foyer van het gemeentehuis.

Te downloaden:

* Startovereenkomst Weids Bloemendaal.pdf (424,23 KB)
* Veenweideconvenant Gouwe Wiericke.pdf (1,61 MB)