Politie Haaglanden

Extra persbericht 25 februari

Haaglanden, 25-02-2010

SMS-Alert en Burgernet groot succes in Haaglanden Nu al 36.000 deelnemers

Haaglanden - Ruim 36.000 van de bijna één miljoen inwoners van de regio Haaglanden hebben zich aangemeld als deelnemer van SMS-Alert of Burgernet, om te helpen bij het voorkomen en oplossen van misdrijven. Dat is bijna dertig procent meer dan een jaar geleden, blijkt uit het jaarverslag SMS-Alert/Burgernet van Politie Haaglanden.

SMS-Alert
Politie Haaglanden telt 19 wijkbureaus. Op twee bureaus na werken deze allemaal met SMS-Alert of gaan hier binnenkort mee aan de slag. Met SMS-Alert kan de politie deelnemers vragen om uit te kijken naar bijvoorbeeld een vermist kind of een zakkenroller. Vooral de bureaus Zoetermeer, Westland en Loosduinen hebben inmiddels een groot aantal deelnemers. Zij maken al sinds 2007 gebruik van SMS-Alert en daar is de dienst inmiddels goed ingeburgerd. Politie Haaglanden verstuurde in 2009 in totaal 529 SMS-Alerts, waarvan 137 opsporingsberichten. Twaalf procent daarvan leidde tot succes. Onder andere door de tips die binnenkwamen van deelnemers van SMS-Alert, hield de politie zeven verdachten aan en werden vier vermiste personen en twee gestolen autos werden teruggevonden.

Burgernet
Op dit moment werkt alleen Bureau Delft met Burgernet, waar sinds een aantal jaar een pilot draait. Bureau Delft maakte in 2009 45 keer gebruik van Burgernet. In 22 procent van de gevallen leverde dit concreet succes op: vier gezochte verdachten zijn aangehouden, zes vermiste personen zijn terecht en een gestolen auto is teruggevonden. De tips leidden rechtstreeks tot aanhouding van onder andere twee overvallers en een inbreker. Deze snelle aanhoudingen bespaarden de recherche veel onderzoekscapaciteit. In acht gevallen hebben deelnemers dusdanig goede tips gegeven, dat na onderzoek alsnog verdachten konden worden aangehouden.

Uitbreiding
Burgernet is een samenwerkingsverband tussen politie en gemeente. Het grote voordeel van Burgernet ten opzichte van SMS-Alert is de mogelijkheid om in zeer korte tijd naar veel mensen te kunnen bellen (vast en mobiel). Daarnaast kan ook e-mail en sms ingezet worden. Bellen werkt vooral in urgente situaties sneller dan SMS-Alert alleen. Zeven bureaus (Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Zoetermeer, Loosduinen, Segbroek, Leidschendam-Voorburg en Westland) incorporeren dit jaar nog SMS-Alert in Burgernet. Burgernet wordt de komende twee jaar als een olievlek over regio Haaglanden verspreid. Dat betekent voor Politie Haaglanden een enorme uitbreiding van de opsporingsmogelijkheden. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft bepaald dat eind 2011 alle Nederlandse gemeenten en politiekorpsen een eigen Burgernet kunnen hebben.

Werken aan eigen veiligheid
De grote deelnemersaantallen van Burgernet en SMS-Alert geven aan dat inwoners van de regio Haaglanden zich verantwoordelijk voelen voor het verbeteren van de veiligheid in hun directe (woon-)omgeving. Politie Haaglanden en de gemeenten in de regio vinden dat van groot belang en ondersteunen dit onder andere door de inzet van SMS-Alert en Burgernet. Het korps probeert de betrokkenheid van de deelnemers vast te houden door na ieder bericht ook een zogenoemd afloopbericht te versturen, waarin wordt gemeld of de actie resultaat heeft gehad en mensen dus niet meer hoeven uit te kijken naar bijvoorbeeld een auto of een vermist persoon. Een goed voorbeeld van een afloopbericht uit het afgelopen jaar is: Een babbeltruc in Loosduinen is opgelost en de verdachte is aangehouden dankzij een deelnemer die een goed signalement gaf.

Preventie
Daarnaast versturen de politiebureaus ook preventieberichten, bijvoorbeeld als ze weten dat er zakkenrollers in een bepaald gebied actief zijn. Zo kon Bureau Rijswijk ook waarschuwen voor een nepbrief van een energiebedrijf. Die was in een bepaalde wijk bezorgd en kondigde een controle van het energiebedrijf aan. Het energiebedrijf uit wiens naam de brief geschreven was, gaf echter aan niet op de hoogte zijn van deze brief en had geen plannen om in die wijk huis-aan-huis langs te komen. Via SMS-Alert waarschuwde het bureau de deelnemers in Rijswijk voor een mogelijk op handen zijnde babbeltruc.

Aanmelden
Nieuwe deelnemers kunnen zich via www.politie.nl/haaglanden/sms-alert aanmelden voor SMS-Alert in alle wijken en plaatsen binnen Haaglanden. Deelname is gratis.