Senternovem

25-02-2010 | Nieuwe norm opbrengst zonneboilers

De NPR 7976-norm voor de bepaling van de opbrengst van zonneboilers is vernieuwd. Volgens de vernieuwde norm valt de opbrengst van zonneboilersystemen iets hoger uit, en dat is weer positief voor het subsidiebedrag. Zonneboilers leveren net als gewone boilers warm kraanwater: zonnecollectoren, meestal op het dak van een woning, verzamelen zonnewarmte en voeren dit via een leidingsysteem langs het te verwarmen tapwater in een watervat. Door het water (deels) met zonnewarmte op temperatuur te brengen, besparen consumenten al snel de helft van de energiekosten voor het verwarmen van water.

Meer zon en warmer
Sinds 2001 geldt de zogenaamde NPR 7976-norm voor fabrikanten. Deze norm bepaalt de energetische opbrengst van zonneboilersystemen onder Nederlandse omstandigheden. Die zijn de afgelopen jaren veranderd, weet Ivo Blezer, DEN-adviseur bij Agentschap NL. "De nieuwe norm geldt sinds november 2009. Het afgelopen 'klimaatjaar' is de zon meer gaan schijnen en steeg de gemiddelde temperatuur. Dat heeft invloed op het rekenmodel."

Niet meer apart testen
Ook van invloed is de voortschrijdende techniek. Tegenwoordig combineren fabrikanten onderdelen per huishouden tot de ideale mix. Ivo: "In het ene geval kies je als installateur voor één collector, een andere keer plaats je er twee of meer. Volgens de vroegere norm moest bijna elk systeem getest worden. Dat hoeft nu niet meer wanneer het systeem aan een aantal eisen voldoet." Volgens de nieuwe norm valt de opbrengst tot tien procent hoger uit, en daarmee stijgt ook het subsidiebedrag. Ivo: "Hoe meer zon, hoe meer opbrengst, hoe meer subsidie. Ook als consument heb je dus veel aan de vernieuwde norm." Wijzigingsdatum | 25-02-2010